Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Kaj poganja vaš motor?

Kaj poganja vaš motor?

Motivacija je zapletena zadeva

Motivacija je zapletena zadeva, mar ne? Na prvi pogled morda preprosta; da nekaj dosežemo, se je le potrebno motivirati ali pa motivirati druge.

Kako motivirati ljudi, da postanejo najboljša različica sebe? Kako motivirati samega sebe? Včasih drvimo proti cilju in našemu motorju zmanjka goriva na poti do ciljne črte. Zakaj izgubimo motivacijo? Kako si lahko pomagamo, sebi ali komu drugemu?

(Premikati se)

Pa začnimo najprej z izvorom besede motivacija. Izhaja iz latinske besede movere, kar pomeni premikati se, torej nekaj kar nas poganja, žene, vleče. Motivacija je zelo individualna, v naših rokah je namreč moč, da dolivamo gorivo v lasten motor. Za motivacijo stojijo čustva in prepričanja, o čemer bomo govorili naslednjič.

Ali nas motivira samo denar?

Motivacijo lahko v groben razdelimo na notranjo in zunanjo. Prva pomeni, da posameznik nekaj počne, ker mu to prinaša užitek, brez zunanjih in notranjih pritiskov. Drugo, zunanjo motivacijo, pa vzpodbudijo zunanji dejavniki, kot so finančne nagrade, pohvala, kazen.

Denar je nekoč veljal za najboljši način motiviranja zaposlenih. Če si želel, da nekdo ostane v podjetju ali izboljša svoje delo, si ga preprosto finančno nagradil. Izkušnje so pokazale, da je denar vendarle higienik in ne ohranja dolgoročnega zadovoljstva zaposlenih. To dejstvo seveda velja takrat, ko za svoje delo dobivamo pošteno plačilo. Torej nam ostanejo notranji motivatorji. Ti pa slonijo na čustvih, vrednotah, smislu. 

(Kdaj torej izgubimo motivacijo?)

Motivacija nam začne upadati kadar opravljamo delo, ki ga težko osmislimo, ni v skladu z našimi vrednotami, ko so odnosi pri delu okrnjeni, pa tudi takrat, ko se nam zdi, da za svoje delo nismo primerno nagrajeni. Na primer, zaposleni lahko kaj hitro postane demotiviran, če ugotovi, da je plačilo vedno enako, ne glede na to ali delo opravlja dobro ali slabo, ali pa ugotovi, da sistem plač in nagrajevanja ni pravičen. Motivacija nam hitro upade tudi takrat, ko opravljamo delo, ki ni v skladu z našimi vrednotami, ko počnemo nekaj proti svoji volji.

(Motor, ki nas poganja)

Za posameznika je torej pomembno, da svoje delo lahko osmisli, da vidi njegovo koristnost, da so odnosi na delovnem mestu zadovoljujoči, da so cilji in okvir dela jasno postavljeni in je sodelovanje dobro.

(Kje črpati gorivo?)

Ko gre za motiviranje, obstaja nekaj zakonitosti. Če želimo motivirati druge, moramo najprej sami biti motivirani. Ljudje bomo lažje in bolj motivirano delali, če bomo vedeli kaj so cilji dela, ki morajo biti jasno začrtani in razumljivi. Ljudje smo družabna bitja in pogosto bolje funkcioniramo v »tropu«, torej nas sodelovanje in občutek pripadnosti skupini, dodatno motivirajo. Priznanje našega dela, tudi ni zanemarljiv motivacijski faktor.             

 

Kako ugotoviti kje leži naša motivacija?

Obstajajo različne metode, ki nam pomagajo ugotoviti, kaj je tisto kar nas motivira. Najbolj učinkovita je gotovo poglobljen pogovor (celo več njih), vendar si tega pogosto ne moremo privoščiti, ne finančno, ne časovno. Pri iskanju motivatorjev pri delu pa nam lahko pomaga orodje motivator, ki nam skozi dva kratka vprašalnika da uvid v naše vrednote oziroma v to kar nam je pomembno ter v konkretne motivacijske faktorje, kot so denar, vsebina dela, odnosi ipd.

 

Za vas piše: 

MAJA ROTAR, svetovalka

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z več kot petnajstletnimi izkušnjami s področja karierne orientacije in razvoja človeških virov. Delo na področju razvoja kariere ji sledi že od njene prve zaposlitve in jo dohiti, ne glede na to h kateremu delodajalcu gre. Različne ciljne skupine ji niso tuje, takrat pride na dan socialna delavka, ki se še vedno skriva v njej. Ob tem izvaja treninge za razvoj mehkih veščin, usposablja druge strokovne delavce na področju karierne orientacije in raziskuje področje merjenja kompetenc. Matematike in fizike ne mara, a zavoljo kvalitete dovoljuje vstop merskim instrumentom v njeno polje dela. Najbolj je srečna, ko ji uspe doseči idealno razmerje med osebnim delom z ljudmi in poglabljanjem v stroko. Rada preučuje ljudi in njihovo vedenje ter pri tem uporablja različne metode. Podjetjem svetuje pri razvoju kadrov, njihovim zaposlenim pa glede njihovega lastnega razvoja.

 

Maja je vodja projekta Svetovanje za zaposlene (projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport).

 

Sodelavci o Maji:

  • Zapomni si vsa imena.
  • Izredno zanimivo jo je poslušati, saj vsako še tako nezanimivo stvar naredi zanimivo (včasih jo sogovorniki poslušajo z odprtimi usti).
  • Usmerjena je v ideje (strokovnjakinja) zagnana za ideje, ne odstopa od začrtanih ciljev, preudarna (premisli, preden se odloči).

 

Maja je dosegljiva na:

maja.rotar@cene-stupar.si

030 704 364

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

Povezane novice

6(0) (LET) RAZLOGOV ZA DIGITALNO PREOBRAZBO VAŠEGA PODJETJA

»A bi selili vse naše dokumente v oblak?«

»Ogromno časa bi nam vzelo, pa saj veš, da nas ves čas roki priganjajo in hitreje naredimo po starem. Pa nekateri se niti ne bi želeli učiti nečesa novega. Pa kdo bo pri nas skrbel za vso to digitalizacijo. Pa ….«.

 

Zveni znano? Sam se večkrat poigravam z idejami, kaj vse bi lahko pri delovnih procesih storili za večjo učinkovitost in optimizacijo? Običajno naletim na ovire in izgovore, zakaj se nekaj ne da spremeniti.

 

ZAKAJ SE SPLAČA VLAGATI V RAST IN RAZVOJ STAREJŠIH?

Kakšni so motivi delodajalca za vključevanje svojih zaposlenih v izobraževanje? Kaj se skriva za motivom osebne rasti in osebnega razvoja zaposlenega? Ali podjetja svojim zaposlenim v delovnem času nudijo izobraževanja za njihovo rast in razvoj? Zakaj izobraževati manj izobražene, starejše delavce, v katerih rast in razvoj se doslej ni vlagalo? Dolgo časa so bili ti delavci »nevidni» oziroma v razvojno-izobraževalnem smislu »zapostavljeni oz. zanemarjeni«. Možnosti za osebno rast in osebne spremembe zaposlenih so pogoj za spremembe na delovnem mestu, za dobre odnose. So temelj spoštovanja na delovnem mestu, so način ko zadovoljni delavec lahko postane zavzeti delavec.

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA (S)POZNAMO SVOJE PREDNOSTI IN POTENCIAL?
  1. Uspešni ljudje se odlikujejo po tem, da znajo uravnovesiti svoj notranji potencial in vedenje, ki se kaže na zunaj.
  2. Zavedajo se svojih prednosti in omejitev, na podlagi česar lahko obvladujejo težavne situacije ali konflikte tako na strokovnem kot na zasebnem področju
  3. Če se osredotočimo na svoje prednosti, bomo izpolnili osnovni predpogoj za večji poklicni in osebni uspeh.
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih