Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Podrobno
Izvajanje neformalnih izobraževanj za odrasle nad 55 let na področju digitalnih kompetenc

Izvajanje neformalnih izobraževanj za odrasle nad 55 let na področju digitalnih kompetenc

Subvencionirani tečaji digitalnih veščin. PROJEKT JE BIL RAZVELJAVLJEN

Digitalni boni 2022

 

Izobraževanja na področju digitalne pismenosti starejših od 55 let - DIGITALNI BON ’22

 

Spoštovani,

 

na podlagi novinarske konference, ki jo je gostila Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh v torek, 13. 9. 2022, vam sporočamo, da ne bomo izvajali Neformalnih izobraževanj za odrasle nad 55 let na področju digitalnih kompetenc za pridobitev Digitalnega bona 22.

 

Več informacij o digitalnem bonu si lahko ogledate na strani gov.si:  https://www.gov.si/zbirke/storitve/digitalni-bon/

 

Hvala za razumevanje.

 

Cene Štupar - CILJ

 

Izobraževanja so predpogoj za pridobitev digitalnih bonov. Delavnice, ki so pogoj za pridobitev bona, so za udeležence brezplačne.

 

KDO LAHKO OBISKUJE TEČAJ:

Vsi tisti, ki so do vključno 12. 3. 2022 dopolnil 55 let, bodo lahko obiskovali delavnice in tako izpolnili pogoje za pridobitev bona. Delavnice, ki so pogoj za pridobitev bona, so za udeležence brezplačne.

 

KLJUČNE INFORMACIJE

 • Pogoj za pridobitev bona izpolnite šele po obisku delavnic, ki bodo razpisane v avgustu. Izobraževanja, ki ste jih morebiti obiskovali predhodno, se ne upoštevajo.
 • Na delavnicah bo lahko do vključno 15 udeležencev.
 • Tečaj lahko obiskujete na lokaciji tudi izven svojega stalnega prebivališča.
 • Zagotovljena bo računalniška oprema. Če imate svojo in bi jo želeli uporabiti, jo lahko prinesete na delavnice. Le-te bodo potekale na različnih napravah in so namenjene uporabnikom računalnika, pametnega telefona ali tablice.
 • Obvezna prisotnost za izpolnitev pogojev je vsaj 9 pedagoških ur.
 • Upravičeni ste do obiska 12 pedagoških ur delavnic.

 

Kaj je digitalni bon, si lahko preberete TUKAJ 

 

PROGRAM IZOBRAŽEVANJ

Udeleženec se lahko udeleži:

 • osnovnega izobraževanja v obsegu 12 ur
 • ali dveh nadaljevalnih izobraževanj (vsako po 6 ur).

Pogoj za pridobitev digitalnega bona je opravljenih 9 ur izobraževanja. 

 

OSNOVNI

Vklopi.se (4 x 3 pedagoških ur + 2 x 0,5 ure na daljavo)

Osnovni del neformalnega izobraževanja je namenjen tistim, ki se z uporabo računalniške in digitalne tehnologije srečujejo prvič ali pa imajo z uporabo le malo izkušenj. S programom neformalnega izobraževanja želimo sodelujočim slikovito prikazati konkretne prednosti uporabi napredne tehnologije, ob tem pa premagati morebitne strahove uporabnikov pred napačno uporabo in njenimi posledicami ter vsakemu od njih omogočiti napredek na področju digitalne pismenosti, komuniciranja in sodelovanja.

 

DIGITALNI PODPIS IN DIGITALNO POTRDILO

Vklopi.se v prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij I (2x3 pedagoških ur)

Namen in cilji delavnice: vzgoja za prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij, digitalni podpis in digitalno potrdilo (kaj je?, zakaj ga rabim?, kje ga dobim?), pomoč v postopku pridobitve lastnega digitalnega potrdila, pridobitev znanja uporabe digitalnega potrdila (vaja na fiktivnih, a konkretnih primerih)

 

E-ZDRAVJE IN E-DAVKI

Vklopi.se v prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij II (2x3 pedagoških ur)

Namen in cilji delavnice: vzgoja za prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij, znanje uporabe e-zdravja in e-davkov (vaja na fiktivnih, a konkretnih primerih)

 

NAKUPOVANJE

Vklopi.se v spletno nakupovanje (2x3 pedagoških ur)

Namen in cilji delavnice: predstavitev možnosti spletnega nakupovanja, pasti spletnih nakupov in praktičen prikaz postopka z možnostjo vaje

 

FOTOGRAFIJA

Vklopi.se v napredno urejanje digitalnih fotografij in posnetkov (2x3 pedagoških ur)

Namen in cilji delavnice: pridobitev znanja o fotografiranju z učinki in možnostih obdelave fotografij in posnetkov ter prenašanje datotek med pametnimi napravami

 

DRUŽBENA OMREŽJA

Vklopi.se v družbena omrežja (2x3 pedagoške ure)

Namen in cilji delavnice: oblikovanje osebnega profila na izbranih družbenih omrežjih (npr. Facebook, Instagram, Twitter …), poznavanje delovanja izbranih družbenih omrežij in znanje objavljanja ter sledenja.

 

KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Vklopi.se v digitalna komunikacijska orodja (2x3 pedagoške ure)

Namen in cilji delavnice: oblikovanje osebnega profila na izbranih digitalnih komunikacijskih orodjih (npr. Viber, Skype, WhatsApp, Zoom …), vaje vseh oblik komuniciranja (klepet, klic, videoklic) prek izbranih digitalnih komunikacijskih orodij.

 

INFORMACIJE:

info@cene-stupar.si

 

Spoštovani udeleženci.

 

V ponedeljek, 2. 8., so bili objavljeni rezultati Razpisa za digitalni bon. V roku 24 ur je bilo na naš e-naslov info@cene-stupar.si poslano cca. 500 informativnih povpraševanj po vpisu, telefonskih klicev pa je bilo preko 200. To pomeni, da bi bile skupine lahko polne že v torek, 3. 8. Glavni namen Razpisa za digitalni bon je bil, da digitalno nepismenim omogočimo dostop do izobraževanja, le-temu pa naj bi sledil bon za nakup opreme. Žal je število mest omejeno, politika pa tega ni skomunicirala tako, kot bi bilo potrebno. Posledica tega sta zdaj ogromen naval zainteresiranih in verbalno nasilje do vseh nas, ki smo razpis dobili. Izobraževanje je pogoj za pridobitev digitalnega bona. Mi kot izobraževalci lahko do konca leta naredimo še več brezplačnih delavnic in izobraževanj, seveda pa nimamo vpliva na to, da bi temu sledil bon v vrednosti 150 EUR. To ostaja v domeni države. Za osebni vpis vseh zainteresiranih smo se odločili iz dveh razlogov. Prvi je ta, da sam projekt zahteva svetovanje vsem udeležencem, drugi, še bolj pomemben, pa je, da z osebnim vpisom omogočimo enakovredne možnosti tudi tistim starejšim, ki ne znajo uporabljati e-pošte ali drugih digitalnih orodij. Kot sem zapisal že na začetku, je ta razpis v največji meri namenjen ravno njim. Vaše prijave po e-pošti zatorej ne bodo sprejete oziroma potrjene. Spoštovani udeleženci, naprošam vas, da 22. 8. prepustite mesto informacijsko nepismenim ter jim s tem omogočite pridobitev potrebnega znanja in nakup opreme ter tako vključitev v prihajajočo digitalno družbo. S tem zapisom zaključujem dopisovanje z določenimi, ki preko e-pošte vršite pritisk na nas, češ, kaj naj naredimo in kako vam bon pripada ter da vas mi pri tem samo oviramo.

 

Direktor, mag. Bojan Hajdinjak

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih