Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Podrobno
Projekt LAS (EKSRP) Sožitje med naravo in podjetništvom | Cene Štupar - CILJ

Projekt LAS (EKSRP) Sožitje med naravo in podjetništvom | Cene Štupar - CILJ

V strateških in operativnih dokumentih je moč zaslediti potrebo po razvoju podeželja, dejavnosti na podeželju, kmetijah oziroma vzpostavitvi različnih oblik dopolnilnih dejavnosti, ki so v svojem bistvu prvi resen korak k podjetniški prenovi podeželja.

Ime operacije: »Sožitje med naravo in podjetništvom«

Prijavitelj: Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana

Projektni partnerji: Društvo podeželja Lipoglav

Začetek in zaključek operacije: 1. 9. 2019 – 1. 9. 2020

Vrednost operacije: 25.112,97€  

Upravičeni stroški operacije: 25.037,24€  

Zaprošen % sofinanciranja: 85%

Odobrena vrednost sredstev: 21.281,65€  

Operacija je bila s strani Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja potrjena z Odločbo o pravici do sredstev št. 33152-50/2018 dne 07. 01. 2019.

 

 

Povzetek: V strateških in operativnih dokumentih je moč zaslediti potrebo po razvoju podeželja, dejavnosti na podeželju, kmetijah oziroma vzpostavitvi različnih oblik dopolnilnih dejavnosti, ki so v svojem bistvu prvi resen korak k podjetniški prenovi podeželja.

Tej potrebi odgovarja celovit in sistematičen podporen program podjetništva, ki spodbuja in razvija podjetniške iniciative na celotnem podeželju. Pogoj za realizacijo tovrstnega razvoja pa je opolnomočenje nosilcev teh iniciativ, ki jih je potrebno pripraviti na podjetništvo oziroma samostojno pot. Program nadgrajuje in poglablja podjetniško znanje posameznikov, omogoča razvoj podjetniških veščin, metodologij, podjetniškega razmišljanja in podjetniškega delovanja. Posameznik skozi program oblikuje svoje cilje, poslanstvo in vizijo, določi svoj produkt, se nauči kako ga razvijati oziroma ga razvija, osvoji metodologijo za preverjanje ideje (testiranje potencialnih tipičnih  kupcev svojega produkta),  postavi jasen poslovni model ideje in se nauči kako predstaviti svojo idejo in jo tudi predstavi.

Čeprav posameznike v osnovi učimo podjetništva, kar pomeni, da se naučijo kako ustvariti pozitivni finančni tok, pa pravzaprav govorimo o podjetništvu z družbenim učinkom. To pomeni, da bodo nosilci idej razvijali izdelke ali storitve, s katerimi bodo ali pa že ustvarjajo  dodano vrednost za celotno družbo oziroma izboljšali delovanje družbe in okolja, v katerem živijo, torej podeželja ter hkrati skrbijo s svojimi izdelki in storitvami za naravo.

Operacija je celovit program spodbujanja podjetništva s poudarkom na malih lokalnih idejah.

 

Cilji in glavne dejavnosti za doseganje ciljev:

Cilji in dejavnosti  za doseganje ciljev operacije so izpeljati 3 ključne aktivnosti:

 • Podjetniško druženje z gostom – gre za tematska srečanja, na katerih bomo gostili uspešnega podjetnika ali strokovnjaka s področja podjetništva (marketing, oglaševanje, prodaja, pravni nasveti, samomotivacije, javno nastopanje…). Druženja so namenjena tudi mreženju, motiviranju prebivalcev za podjetništvo in vključitev v ostali aktivnosti (startup vikend in podjetniško akademijo). Izpeljali bomo 5  podjetniških druženj in  1 predstavitveno in motivacijsko predavanje.

 

 • Podjetniški startup vikend - predstavlja intenzivno 25-urno podjetniško izkušnjo, ki traja od petka popoldne do nedelje zvečer in udeležencem ponuja priložnost razvoja lastnih poslovnih družbeno učinkovitih idej. Skozi proces razvoja ideje jih spremlja strokovna ekipa mentorjev, organizirane so tudi tematske delavnice. Udeleženci se naučijo metodologije za razvoj podjetniške ideje, praktično znanje o pripravi poslovnega modela ter testiranju ideje pri potencialnih kupcih izdelka ali storitve.  

 

 • Podjetniška akademija - v katero bo vključenih 2 zmagovalni ekipi startup vikenda ter 2 posameznika ali ekipi, izbranih na podlagi rezultatov oziroma prijav na Natečaj. Skupaj bomo v akademijo vključili 4 ekipe, ki  bodo tekom  akademije razvijale prijavljene podjetniške ideje.

Pričakovani rezultati aktivnosti:

- vključiti vsaj 30 posameznikov v različna podjetniška izobraževanja in izvesti vsaj 100 ur podjetniškega  izobraževanja/mentoriranja;

vsaj 4 posamezniki (predvsem iz startup vikenda in akademije), vključenih v izobraževanje/mentorstvo bo zvišalo svojo podjetniško usposobljenost in kompetence za lažjo (samo)zaposlitev;

vsaj 1 poslovni ideji bomo omogočili razvoj do stopnje prve prodaje.

Poudarek bo na podpori podjetniških idej z dodano vrednostjo za okolje, naravo in družbo. Z operacijo spodbujamo podjetništvo z družbenim učinkom in tako zagotavljamo varovanje narave, ohranjanje in primerno rabo naravne in kulturne dediščine ter prispevamo k aktivnejšemu zdravemu življenju prebivalcev.

 

Z izvedbo operacije bomo dosegli naslednje posredne rezultate:

 • Izboljšani oziroma ustvarjeni pogoji za nova delovna mesta oziroma za (samo)zaposlitev ter izboljšani pogoji za zaposlovanje mladih.
 • Izboljšanje koriščenja potencialov podeželja ter kakovosti okolja in družbenega delovanja.
 • Povečano spoštovanje različnosti in oblikovana vključujoča družba, kjer bo enakost med vsemi prebivalci podeželja.
 • S projektnim aktivnostmi bomo vplivali na preprečevanje nadaljnje stagnacije ali propadanje gospodarstva zaradi ekonomske krize.
 • Zagotovljene osnovne storitve, dostopne vsem ter dostop do specifičnih znanj in spretnosti potrebnih v družbi znanja. Na voljo bodo udeležencem tudi po zaključeni operaciji z vsemi brezplačnimi aktivnostmi, ki jih prijavitelj nudi (opis pod točko 13, Trajnost operacije).
 • Zvišana podjetniška usposobljenost in kompetence posameznikov, vključenih v izobraževanje oz. mentorstvo za lažjo (samo)zaposlitev.
 • Z usposabljanjem nosilcev idej omogočiti razvoj le-teh do stopnje prve prodaje, tako bo prišlo do razvoja novih produktov in storitev na območju izvajanja operacije.
 • Prednostno podpreti nosilce poslovnih idej, ki s svojimi produkti ustvarjajo dodano vrednost za družbo, naravo in okolje.

 

Spletna stran Evropske komisije, namenjene EKSRPhttp://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm

Spletna stran PRP https://www.program-podezelja.si/sl/ 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih