Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
SPEKLA SEM KRUH

Spekla sem kruh

Prav zares sem ga! In naj vam povem, še prav dober je bil. V zadnjih dnevih veliko poslušam in berem o tem, kako je zdaj pravi čas, da se umirimo, povežemo s seboj, družino, naravo … Zdaj, ko imamo ves ta čas na voljo. Na drugi strani lahko prav tako veliko preberemo na temo dela od doma in kako se ga lotiti.

No, jaz kruha nisem pekla zato, ker imam preobilico časa na voljo in želim priti v stik s svojimi gospodinjskimi kompetencami, ki so nekje globoko zakopane v meni. V pomanjkanju časa sem našla recept, ki je od mene zahteval minimalni vložek, ostalo delo od doma pa so naredile preproste sestavine in pečica.

 

KAJ ME JE MOTIVIRALO?

Lačna sem bila (in nisem bila edina)! Motivacijo za peko kruha sem našla v eni primarnih človekovih potreb - lakoti. Tu je enačba dokaj preprosta, sem doma, torej jem doma. Kako pa je z motivacijo za delo pri tistih, ki jemo in delamo od doma?

Preden si odgovorimo na to vprašanje ne pozabimo na nekaj dejstev. Čakanje na delo od doma je stresno za marsikoga, v to sem prepričana, a to je tema za kak drug blog. Danes pišem o tistih, ki delamo od doma. Predvsem me zanima, kako trenutna situacija vpliva na našo motivacijo za delo. Delo od doma od nas namreč terja usklajevanje in svojevrstno žongliranje ter pušča na naši motivaciji posledice, ki so lahko pozitivne in negativne. 

 

KORONAČAS

Zame osebno se je koncept časa v času korone spremenil. Rečem mu kar koronačas. Slednji je namreč v moje življenje prinesel zmedo, meja med službenim in zasebnim se je zabrisala, moje sidro se je malce zamajalo. Motivacija za delo je dobila druge oblike in vzvode. Nekatere stvari so pri delu od doma boljše, nekatere ne.

O korona virusu in delu od doma je bilo že veliko povedanega. S sodelavkami in sodelavci smo celo kreirali t.i. korona vodnik*, zato danes ne bomo o tem. Čisto iz radovednosti pa me je zanimalo, kako se posamezniki motivirajo za delo od doma. Zato sem naredila eno mikro raziskavo, seveda statistično popolnoma nezanesljivo. Spraševala sem znance in prijatelje, kako se motivirajo za delo od doma. O sami motivaciji pa sem pisala v enem svojih preteklih blogov.

 

SEM KOT KAMELEON

Kaj sem uspela ugotoviti s svojo mikro raziskavo? Navajam tako motivatorje kot demotivatorje.

  • »Sem kot kameleon«, je rekla ena prijateljica, saj se je kar naenkrat znašla v več vlogah hkrati in ji primanjkuje časa. Seveda ni edina.
  • Kar nekaj oseb mi je povedalo, da so potrebovali nekaj časa, da so »ujeli ritem«, a ko so ga, se je fokus na delo in s tem tudi motivacija vrnila.
  • Zjutraj se nam ni potrebno pretirano urejati, pisarno imamo pred nosom, torej lahko pričnemo z delom prej. 
  • Nekateri so zdaj končno našli svoj mir in uspejo zbrano presedeti več ur skupaj za računalnikom, brez motenj. Posledično so bolj efektivni v krajšem času in tudi bolj motivirani.
  • Nekateri namesto klasične polurne pavze v delovnem času ta čas aktivno preživijo skupaj s članom družine in pri tem uživajo.
  • Veliko sestankov je vnaprej planiranih, saj zaradi fizične razdalje ne gre drugače. To pomeni, da so sestanki tudi bolj strukturirani, bolje organizirani in se ne izgublja čas.
  • Mnogim manjka osebni stik, kratek klepet na vratih, videti še koga drugega kot le svoje najbližje, vsej ljubezni navkljub.
  • Hrana je konstantno na dosegu roke, kar deluje demotivacijsko, ko pomislimo na poletje in plažo. Morda nam bo pa korona prinesla, nove lepotne trendeJ.
  • Ljudje s svojo lastno dejavnostjo, ki so jo morali zaradi okoliščin zapreti, iščejo različne načine delovanja in ohranjanja stika s strankami. Prijateljica, lastnica podjejta, ki je del lepotne industrije, se je povezala z ostalimi strokovnjaki in ustanovila lepotno e-akademijo.
  • Ljudje veliko bolj nesebično delijo svoje znanje z nami, na spletu najdemo nešteto brezplačnih vsebin. Če nam je znanje vrednota, je zdaj dostopno v izobilju. Le motivirati se je potrebno (malo za šalo in malo zares).
  • Navsezadnje, nekatere motivira želja po »biti koristen«.

 

IN JAZ?

Jaz končujem tale zapis v varnem kotičku svoje spalnice. Fino se je bilo iz postelje prestaviti direktno pred ekran. Malo manj fino je bilo iz te iste postelje spoditi 2 mali vsiljivki. Kaj me motivira za delo od doma? Motivira me vsebina dela. Veselim se stikov s sodelavci, čeprav sedaj slednji potekajo preko različnih kanalov. In priznam, k delu me poganja tudi strah, ki še ni definiran. In nenazadnje, poganja me upanje, da se bo vse uredilo, da bo vse o.k.

 

MOTIVATOR

Takole čez palec in neznanstveno bi sklepala, da je naša motivacija za delo (zdaj, ko smo doma) doživela pretrese. Ti pretresi imajo lahko pozitiven in negativen izplen. Kaj sem se torej naučila? To, kar že 15 let ugotavljam pri delu z ljudmi. Motivacija je subjektivna in tudi močno vezana na vrednote, ki so v nas zasidrane. Goriva, ki poganjajo naš motor so različna in prav vsa enakovredna. Seveda pa pri vsem tem ne smemo pozabiti, da ima vsako delo svoje objektivne specifike, ki lahko vplivajo na njegovo izvedbo in posledično tudi na motivacijo.

Če se zadeve z motivacijo lotimo na bolj strokoven način, nam pri tem gotovo lahko pomaga orodje Motivator. Motivator nam, s pomočjo strokovnjaka, da jasen vpogled v to, kaj nam je pri delu pomembno in kje leži naša motivacija. V slednji namreč leži ključ do zadovoljstva pri delu.

 

 

Maja Rotar, svetovalka, vodja projekta Svetovanje za zaposlene (projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

 

P.S: za recept za kruh mi pišite na maja.rotar@cene-stupar.si, z veseljem ga delim z vami.

*Za svoj izvod Korona vodnika mi pišite, dokler ga javno ne objavimo.

 

Za vas piše: 

MAJA ROTAR, svetovalka

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z več kot petnajstletnimi izkušnjami s področja karierne orientacije in razvoja človeških virov. Delo na področju razvoja kariere ji sledi že od njene prve zaposlitve in jo dohiti, ne glede na to h kateremu delodajalcu gre. Različne ciljne skupine ji niso tuje, takrat pride na dan socialna delavka, ki se še vedno skriva v njej. Ob tem izvaja treninge za razvoj mehkih veščin, usposablja druge strokovne delavce na področju karierne orientacije in raziskuje področje merjenja kompetenc. Matematike in fizike ne mara, a zavoljo kvalitete dovoljuje vstop merskim instrumentom v njeno polje dela. Najbolj je srečna, ko ji uspe doseči idealno razmerje med osebnim delom z ljudmi in poglabljanjem v stroko. Rada preučuje ljudi in njihovo vedenje ter pri tem uporablja različne metode. Podjetjem svetuje pri razvoju kadrov, njihovim zaposlenim pa glede njihovega lastnega razvoja.

 

Maja je vodja projekta Svetovanje za zaposlene (projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport).

 

Sodelavci o Maji:

  • Zapomni si vsa imena.
  • Izredno zanimivo jo je poslušati, saj vsako še tako nezanimivo stvar naredi zanimivo (včasih jo sogovorniki poslušajo z odprtimi usti).
  • Usmerjena je v ideje (strokovnjakinja) zagnana za ideje, ne odstopa od začrtanih ciljev, preudarna (premisli, preden se odloči).

 

Maja je dosegljiva na:

maja.rotar@cene-stupar.si

030 704 364

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih