Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Kje ste zasidrani?

Kje ste zasidrani?

Kaj so vrednote?

Vrednote so tista globoko zasidrana prepričanja, ki nas motivirajo, vodijo naše interese in naše vedenje. Opredeljujejo, kaj je za nas dobro, predvsem pa, kaj je za nas pomembno. So razlog, ZAKAJ nekaj počnemo.

Naše osebne vrednote so urejene v nekakšen sistem, ki izvirajo iz matične družine. Vrednote namreč niso prirojene temveč priučene. Nekatere igrajo pomembno vlogo v našem življenju, druge pa stransko. Vrednota je tista, ki bo definirala odnos med posameznikom in nekim ciljem ali neko drugo osebo. To, kar je pomembno nekomu, morda ni pomembno komu drugemu.

 

Zakaj je pomembno, da poznamo svoje vrednote?

Če imajo zaposleni možnost, da pri svojem delu udejanjajo svoje vrednote, bodo veliko bolj zavzeti in delu predani, kot če te možnosti nimajo. Ker so vrednote tako globoko ponotranjene, je vsako primerjanje (katera je »boljša« ali »slabša«) nesmiselno in  vodi kvečjemu v konflikt.

Ker ljudje veliko časa preživimo na delovnem mestu, se tudi veliko naših vrednot nanaša na delo in na vse, kar je z delom povezano. Edgar Schein eden utemeljiteljev organizacijske psihologije in avtor Kariernih sider, trdi, da vsak od nas k delu oz. karieri pristopa s svojim okvirom vrednot in prioritet.

Smiselno je, da vodje in delodajalci vedo, katere so tiste vrednote njihovih sodelavcev, ki so najpomembnejše. Kadar se zavedamo svojih vrednot in kadar jih drugi poznajo, je komunikacija lažja, konfliktov je manj in to pozitivno vpliva na odnose.

 

Kje ste zasidrani?

Kaj je tisto, kar je posamezniku pomembno, se da ugotoviti tudi z vprašalnikom, ki mu pravimo KARIERNA SIDRA. Rezultati vprašalnika nam (in pomembnim drugim) omogočajo strukturiran vpogled v tisto, kar nam je pri delu pomembno, kaj nas motivira, kateri način dela nam najbolj ustreza ipd.

To spoznanje je zelo pomembno tudi, če na zadevo gledamo z vidika organizacije. Če se podjetja naučijo prepoznavati vrednote zaposlenih ter organizirati delo okrog najpomembnejših skupnih vrednot, lahko s tem zagotovijo visoko stopnjo predanosti in zadovoljstva pri delu.

 

V določenih primerih lahko testiranje opravimo brezplačno. Za več vprašanj in možnost testiranja smo vam na voljo TUKAJ.

 

Za vas piše: 

MAJA ROTAR, svetovalka

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z več kot desetletnimi izkušnjami s področja karierne orientacije in razvoja človeških virov. Delo na področju razvoja kariere ji sledi že od njene prve zaposlitve in jo dohiti, ne glede na to h kateremu delodajalcu gre. Različne ciljne skupine ji niso tuje, takrat pride na dan socialna delavka, ki se še vedno skriva v njej. Ob tem izvaja treninge za razvoj mehkih veščin, usposablja druge strokovne delavce na področju karierne orientacije in raziskuje področje merjenja kompetenc. Matematike in fizike ne mara, a zavoljo kvalitete dovoljuje vstop merskim instrumentom v njeno polje dela. Najbolj je srečna, ko ji uspe doseči idealno razmerje med osebnim delom z ljudmi in poglabljanjem v stroko. Rada preučuje ljudi in njihovo vedenje ter pri tem uporablja različne metode. Podjetjem svetuje pri razvoju kadrov, njihovim zaposlenim pa glede njihovega lastnega razvoja.

 

Maja je vodja projekta Svetovanje za zaposlene (projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport).

 

Sodelavci o Maji:

 • Zapomni si vsa imena.
 • Izredno zanimivo jo je poslušati, saj vsako še tako nezanimivo stvar naredi zanimivo (včasih jo sogovorniki poslušajo z odprtimi usti).
 • Usmerjena je v ideje (strokovnjakinja) zagnana za ideje, ne odstopa od začrtanih ciljev, preudarna (premisli, preden se odloči).

 

Maja je dosegljiva na:

maja.rotar@cene-stupar.si

030 704 364

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih