Smoothie, zeleni »zmešanček« – modna muha ali naravna pot do zdravja

 

Daljnega leta 1940 je Mabel Stegner pripravila prvi »smoothie«, ki se je ohranil vse do danes. Mabel, ki je delala v korporaciji Waring, je izdala knjigo receptov z naslovom " Electric Blender Recipes, v njej pa je opisala pripravo 12 mlečnih smoothiejev.

V 60. letih so bili mešalniki zelo priljubljeni v ZDA, smoothieji pa so postali še bolj priljubljeni v 90. in ob prelomu tisočletja, ko so jih prodajali v skoraj v vseh kavarnah. Zaradi zdravstvenih težav je prvi t.i. »zdravi« smoothie pripravil Steve Kuhnau; kmalu je odprl trgovino z zdravo hrano z imenom Smoothie King (1973), kjer je prodajal smoothie napitke, kasneje pa je ustanovil  verigo trgovin in prodajal smoothie več kot 30 let, razširil pa se je tudi v Južno Korejo.

 

KAJ SPLOH JE SMOOTHIE?

Vse kar zmešamo skupaj z vlakninami vred, pa naj bo sadje ali zelenjava ali oboje, razredčeno z vodo, sadnim sokom ali mlečnim proizvodom.

 

Vendar danes ne bom pisala o teh barvitih slastnih pijačah, ki prebujajo brbončice. Danes bom pisala o zelenem kralju, zelenem smoothieju, ki ga lahko uživate vsak dan in prinaša našemu telesu toliko koristi.

 

Pa poglejmo zakaj naturopati priporočamo zeleni smoothie?

Pitje zelenega smoothieja naj postane vaša vsakodnevna navada, s katerim pričnete dan. Priprava smoothiev je enostavna in njihova redna uporaba močno izboljša optimalno zdravje.

S pripravo zelenih kašastih sokov boste telo preskrbeli z vlakninami, esencialnimi aminokislinami in drugimi hranili, ki so nujni za razvoj in izgradnjo celic v našem telesu.

 

SMOOTHIE – ZELENI ELIKSIR VSEBUJE KLOROFIL, KI ŽE OD NEKDAJ VELJA ZA ČUDEŽNO ZDRAVILO.

V osnovni šoli, pri pouku biologije smo se učili, da je klorofil zeleno barvilo v rastlinah, algah in modrozelenih cepljivkah, ki je zelo pomembno v procesu fotosinteze, pri kemiji pa spoznali tudi njegovo kemijsko zgradbo.

Klorofil je poln kisika, je utekočinjena sončna energija - „ujeto sonce“, ki skrbi za naše telo:  

  • za  zaloge hemoglobina v krvi, in s tem poveča dostavo kisika v celice,
  • ne moremo ga nadomestiti z ničemer, saj to dragocenost nosijo samo rastline – zelene rastline,
  • zdravi in čisti vse notranje organe,
  • uničuje naše notranje sovražnike – razne bakterije, glive in celo rakaste celice (deluje antiseptično),
  • napravi telo bolj bazično,
  • povečuje število krvnih celic, pomaga odpravljati slabokrvnost, čisti in razkužuje črevesje, pomaga čistiti jetra, priskrbi organom potrebno železo…,
  • iz telesa pomaga izločati težke kovine, kot so baker, živo srebro, srebro, kositer in aluminij.

 

SMOOTHIE – OBROK Z VELIKO ZAČETNICO

Hiter tempo življenja, nas velikokrat sili, da naši obroki niso polnovredni in da vsebujejo premalo vlaknin, ki so pogoj za rast koristnih bakterij v našem črevesju (o pomenu črevesja za naše zdravje bom pisala v naslednjem članku). Z velikim kozarcem smoothieja na tešče uravnavamo in čistimo prebavni trakt, s tem pa krepimo imunski sistem. Ob rednem pitju zelenih smoothiev bomo imeli več energije, močnejše kosti, čistejšo kožo, znižali  bomo inzulin v krvi in uravnali tlak.

 

Naj naštejem še nekaj dejstev, zakaj začnimo uživati »zelenčke«:

  •  smoothie vsebuje vlaknine, ki preprečujejo hiter dvig inzulina v kri in zato ne trpi trebušna slinavka. Vlaknine nam dajejo energijo v pravih merah in postopoma, kar ne velja za ogljikove hidrate, ki so brez vlaknin;
  • vsa zelena zelenjava, zelena in peteršilj, vsebujejo dovolj kalcija za optimalno funkcijo srca in kože;
  • s pitjem smoothieja telo hidriramo, saj je voda hitro dostavljiva celici in se zato naše telo počasneje stara.

Upam, da sem vas vsaj malo navdušila za pitje teh dragocenih »zelenčkov«, ki našemu telesu prinašajo toliko koristi.

 

KOLIKO SMOOTHIEJA LAHKO SPIJEM NA DAN?

Kolikor želite, težko da bi ga sploh lahko preveč popili. Če želimo prisluhniti našemu telesu in našim notranjim organom, si ga vsak dan z veseljem privoščite vsaj 2 dcl, še bolje pol litra, kakšen dan v tednu pa tudi liter ali dva.

 

SO LAHKO ZELENI SMOOTHIEJI ŠKODLJIVI?

Če bi več tednov neprekinjeno uživali npr. samo ohrovt ali samo špinačo ter drugo zelenje, se lahko v telesu začnejo kopičiti alkaloidi, ki povzročajo nezaželene simptome, saj so posledica zastrupitve.

 

In kako se temu izognemo?

Težavo odpravimo s kroženjem zelenjave, kar pomeni, da za vsak dan izberemo drugo zelenjavo; izbire je veliko, naj naštejem samo nekatere:

  • špinača,
  • kodrolistni ohrovt
  • različne sorte solat,
  • blitva,
  • listi kolerabe,
  • motovilec,
  • listi kumar,
  • rukola,
  • pesini listi,
  • koprive,
  • kitajsko zelje,
  • zelena, kislica, vodna kreša…

 

PA ŠE NEKAJ NAPOTKOV ZA PRIPRAVO ZELENIH SMOOTHIJEV

V smoothie ne dodajajte zelenjave, ki vsebuje škrob (korenje, pesa, brokoli, bučke, redkev, cvetača, zelje, jajčevci, grah, koruza idr.), ker ni združljiva s sadjem (prebavne težave). Prav tako ni zaželeno dodajati v smoothie oreščke, semena, maščobe in druge sestavine, saj večina teh živil upočasnjuje asimilacijo in povzroča razdraženost in napenjanje. Uživajte ga kot samostojen obrok, srkajte počasi, da se premeša s slino, saj se na ta način lažje absorbirajo hranilne snovi. Pri izbiri sestavin za pripravo zelenčka, posegajte po organskih izdelkih, saj imajo le ti višjo hranilno vrednost, so brez pesticidov in drugih škodljivih kemikalij., Predlagam ,da uporabite stoječi mešalnik (blender) z močjo vsaj 1000 W.

Za začetek vaše nove jutranje rutine pa nekaj osnovnih receptov, ki naj vsebujejo dve tretjini zelenega, počasi pa razmerje »dvignite« v korist zelenja 80:20.

 

Najljubši zeleni smoothie (za 1 liter)

  • 3-6 listov kateregakoli ohrovta (št. listov je odvisno od velikosti) – odstranimo trdi del
  • 1 banana
  • 1 jabolko
  • cca. 0,5 cm sveže korenine ingverja,
  • nekaj vejic peteršilja,
  • 2 skodelici vode

 

Priprava

V posodo mešalnika dodamo vodo, ohrovtove liste, sadje ter ingver.

Blendamo 30 do 60 sekund, odvisno od čvstosti listov.

 

Pomladanski smoothie:

  • 1 pest mlade špinače
  • 1 pest regrata
  • 1 banana
  • 1čž pšenične trave (po izbiri zamenjajte s spirulino ali klorelo)
  • 3 dcl vode (vodo dodajte po želji, odvisno kakšno gostoto želite)
  • sok polovice limone

 

Priprava

V mešalnik nalijemo vodo, dodamo zelenjavo, na sredino dodamo pšenično travo, nato še banano. Mešamo 60-90 sek.

 

ZA KONEC

Tako…upam, da jutri začnete s pitjem zelenčkov in jih celo zamenjate za jutranjo kavico.

Ostanite zdravi.

 

 

 

Za vas piše: 

RENATA BAČVIĆ

 

Renata je dosegljiva na:

renata.bacvic@cene-stupar.si,

030 333 500​

Za nami so pestri Dnevi svetovalnih središč in Tedna vseživljenjskega učenja.

 

Kaj smo do sedaj počeli?

 

Uspešno smo kljubovali koroni in izpeljali različne delavnice na katerih smo vadili spomin, se učili slepo tipkati, ugotavljali učne tipe in poklicne interese ter iskali svoje sidro. Bili smo tudi gostje na Zavodu RS za zaposlovanje (UE Domžale), kjer smo predstavljali projekt #Začetna integracija priseljencev, prav tako pa ste nas lahko obiskali na stojnici Mestne knjižnice Ljubljana. Pri tem nismo pozabili na naše odlične projekte #Korak-Kompetence za razvoj kariere ter #Svetovanje za zaposlene.

 

 

 

 
 

 

Izjava svetovanca

 

G. Eugene Kuznetsov, svetovanec Svetovalnega središča osrednjeslovenske regije, nam v kratkem intervjuju predstavi, kaj je pridobil s svetovanjem, ter koristi reševanja vprašalnika SVOS.

 

Vabljeni k ogledu!

 

 

 

 

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

 

 

 

Aktualno

september 2020
  • po
  • to
  • sr
  • če
  • pe
  • so
  • ne
  • 31
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih