ZEMLJEVID BESED: AVTORSTVA NAREČNIH BESED NA LINGVISTIČNIH KARTAH

21.05.2019 10:00

Narečno besedje iz različnih pomenskih polj (npr. ‘človeško telo’, ‘sorodstvo’, ‘(kmečka) hiša’) bomo obravnavali glede na gografsko razpršitev. Ugotavljali bomo, katero izbrano besedje je po narečjih bolj enotno in katero je bolj raznoliko, katero vsebuje več oz. manj prevzetih besed in zakaj. Bogastvo besedja v slovenskih narečjih je rezultat zgodovinskih in geografskih dejavnikov, pa tudi vplivov sosednjih jezikov, tako sorodnih slovan-skih (hrvaščina) in drugih indoevropskih (italijanščina, furlanščina, nemščina) kot nesorodnih (madžarščina). 
 
 

 Dr. Tjaša Jakop je jezikoslovka, zaposlena kot višja znanstvena sodelavka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovš (ZRC SAZU) v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem in zbiranjem narečnega gradiva na celotnem slovenskem govornem področju (tudi v zamejstvu) in sodeluje pri projektu Slovenski lingvistični atlas, ki je najstarejši projekt inštituta (zasnovan je bil že pred 2. svetovno vojno). Tjaša Jakop je kot raziskovalka na Inštitutu ena od soavtorjev atlasa, večjo raziskovalno pozornost pa posveča tudi (narečnemu) oblikoslovju, zlasti kategoriji dvojine; na to temo je izdala dve monografiji: The dual in Slovene dialects (Bochum: Universitätsverlag Dr. N. Brockmeyer 2008a) in Dvojina v slovenskih narečjih (Založba ZRC SAZU, 2008b) ter narečnosti v slovenskih ljudskih in umetnih besedilih.

 

OBVEZNE PRIJAVE in KONTAKT:
NINA ŽIVKOVIĆ nina.zivkovic@cene-stupar.si ali 030 646 939
NATAŠA TURK natasa.turk@cene-stupar.si ali 031 600 410 

 

Predavanja in delavnice potekajo pod okriljem Večgeneracijskega centra Ljubljana (VGC)  - N'šPlac in so namenjene druženju, ohranjanju in širjenju socialne mreže ter zadovoljevanju potreb različnih ranljivih ciljnih skupin, družin ter posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih. 

 

Delavnica je za udeležence brezplačna. Več o projektu si preberite TUKAJ.

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih