Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti

Balzam za mojo dušo

 

»Moram priznati, da je bil najin pogovor kar balzam za mojo dušo.« S temi besedami se je začel eden od mailov, ki je te dni priletel v moj e-predal. Pošiljatelj je bila izjemna oseba mnogoterih izkušenj in talentov, ki se je obrnila name, saj si je želela narediti spremembe v svojem življenju. Rada bi zamenjala službo, a ni vedela, kako bi se tega lotila.  

 

Osebo bom zaradi moje svetovalčeve molčečnosti, hkrati pa zaradi lažje berljivosti imenoval Mojca. Mojca se je znašla v stiski. Službena situacija ni rožnata. Doživlja situacije, ki jo morijo. Doživlja stres, mobing, včasih kombinacijo obojega. Posledice službene situacije vplivajo na njen vsakdan in se zažirajo v njeno privatno življenje. Pustiti službo in zapustiti nezdravo delovno okolje si enostavno ne more »privoščiti«, saj je od njenih prihodkov odvisna njena družina. Ve, da to ni to in da dolgoročno to ni vzdržno. Rada bi šla ven iz tega kroga, ki se vrti iz meseca v mesec, a ne vidi izhoda.  

 

Biti slišan in cenjen potrebujemo vsaj tako kot kisik 

Mojca ni prva, ki se je v stiski obrnila name. Žal vem, da tudi zadnja ni. Poslušam jih, ko sedim ena na ena z njimi po njihovih pisarnah v podjetjih. Nekatere raje pridejo v naše Svetovalno središče. Mojce seveda niso samo ženskega spola, da se razumemo. Tudi moški se odprejo, če le imajo dvoje pripravljenih ušes na drugi strani. Če bi moral strniti skupni imenovalec vseh Mojc, bi rekel, da se počutijo, da niso dovolj spoštovane, da njihovo delo ni dovolj cenjeno in da bi rade bile bolj slišane. Večina, ki razmišlja o menjavi delovnega okolja, bi to naredila zaradi nezdravih odnosov in ne zaradi samega dela (omembi plače se namenoma izogibam, ker je tukaj toliko zgodb, kot je posameznikov). Veliko teh, ki si želijo spremembe, ne zmorejo ali ne poznajo korakov, kako to narediti. 

 

Najprej bi rad poudaril in krepko podčrtal, da se vsak od nas kdaj znajde v koži Mojce. Tudi za idiličnimi fasadami uspešnih podjetnikov ali športnikov se skrivajo stiske, na videz brezizhodne situacije in težke odločitve. Če mi ne verjamete, berite kakšno od njihovih biografij. 

 

Če ne poznamo možnosti, še ne pomeni, da jih ni 

Proti koncu študija sem imel tudi sam težko krizo. Bili so to časi zadnje večje gospodarske krize in služb ni bilo ravno v izobilju, sploh pa ne za družboslovce. Tudi če bi po kakšnem srečnem naključju s svojo »profesorsko« izobrazbo takrat dobil službo, se nekako nisem videl kot nekdo, ki bi celo življenje poučeval otroke. Drugih možnosti pa takrat niti nisem poznal. Situacija se mi je zdela brezizhodna, študij in tistih nekaj manjkajočih izpitov pa sem za dolge mesece (kasneje se je izkazalo, da so bila to leta) potisnil na stran. Glavo sem začel zapolnjevati z drugimi stvarmi. Z današnjim pogledom bi lahko rekel, da sem se smilil samemu sebi in začel kazati znake depresije. Iz te spirale negativnih občutenj so me začeli vleči nekateri moji najbližji, za kar sem jim neizmerno hvaležen. Začeli so mi odpirati oči, da so v življenju še številne druge možnosti. 

 

Kislo vreme zadnjega novembrskega vikenda sem izkoristil za delno prenovo stanovanja. Ob selitvi knjižne police na drugo stran dnevne sobe mi je pod roke prišla knjiga Burka Hedgesa z naslovom V odvisnosti od službe. Knjiga je sicer promocija podjetništva, a je ne zato omenjam. Dotaknil se me je citat: »Namesto, da iščete službo, začnite iskati priložnosti. Teh priložnosti pa je več kot služb, če boste le odprli oči.« Zanimivo, da je slovenski prevod knjige uzrl luč sveta ravno v času, ko sem se sam spopadal s svojo veliko osebno krizo. 

 

Priložnosti zunaj zagotovo so in lahko rečem, da jih je zaradi naglega gospodarskega napredka čedalje več. A če želimo priložnosti prepoznati ter predvsem ugotoviti, kje se skrivajo priložnosti za nas, moramo najprej spoznati sebe.

 

Spoznaj samega sebe! 

Ogromno časa investiramo v raziskovanje sveta, morda celo svoje stroke, beremo novice o drugih (socialna omrežja), a tako malo v raziskovanje sebe. Kdo smo, kaj nas žene, kaj nas spravi v konflikt in zakaj? Kakšne so naše delovne navade in osebnostne lastnosti? Katera so naša znanja in omejitve? 

Ko samega sebe bolje spoznaš, lažje tudi poiščeš priložnosti in narediš spremembe, ki si jih želiš. Pri nas imamo na voljo številne pripomočke in orodja, ki nam pri tem pomagajo. Pa tudi moje dvoje ušes je pripravljeno prisluhniti. 

 

Šele sedaj ugotavljam, kako pomembno je takrat bilo, da sem imel ob sebi ljudi, ki so me gnali naprej in mi ponovno dali vrednost samega sebe. 

 

Ko si zaželimo spremembe, običajno vidimo pred seboj goro, ki jo je zelo težko preplezati, zato je zelo pomembno, da začnemo z malimi koraki in vmesnimi cilji. Ob začetku pisanja teh vrstic sem si recimo postavil dva mini cilja: da v blog ne bom vpletal niti ene statistike ali številke (ki so mi sicer zelo ljube) in da bom dodal subjektivno noto (o čemer sicer običajno pišem s cmokom v grlu). Upam, da mi je to uspelo.  

 

Uspelo mi je tudi zaključiti študij; sicer po dolgih letih prekinitve in iskanju svojega poslanstva. Danes ne samo da izobražujem, ampak vidim, da lahko počnem mnogo več. Predvsem pa poslušam in poskušam pomagati.  

 

P. S.: SSKJ pravi, da se balzam v prenesem pomenu uporablja takrat, ko nekaj pozitivno oz. blagodejno vpliva na človekovo počutje/zdravje. Če sem s pogovorom to uspel vnesti v Mojčino življenje, potem je moje poslanstvo izpolnjeno. 

 

Za vas piše: 

ROK TRDAN

 

Po izobrazbi profesor geografije in zgodovine, po duši pa večni optimist in iskalec nečesa novega. Večletne izkušnje na področju dela z ljudmi je pridobival preko dolgoletnega prostovoljnega udejstvovanja, na poklicnem področju pa preko koordiniranja projektov za brezposelne osebe in izvajanja številnih delavnic s področja digitalnih kompetenc. Najbolj je zadovoljen, ko opazi napredek, tako na področju osebnega razvoja posameznika kot optimizacije kakšnega delovnega procesa podjetja. Skrbi za vse tehnične podrobnosti orodij, ki pomagajo podjetjem pri razvoju kadra, sodeluje pri razvoju orodij, izvaja pa tudi testiranja in individualna svetovanja za zaposlene v podjetjih.                                                                                          

                                                                                                                                                 Rok Trdan                          

 

Rok je svetovalec v projektu Svetovanje za zaposlenekoordinator programov projekta KORAK - Kompetence za razvoj kariere

Oba projekta sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

 

Sodelavci o Roku:

  • Nisem še srečala človeka, da bi bil tako zelo natančen, temeljit, da bi se poglobil v res vsako podrobnost. Če delaš z njim, veš, da bo vse narejeno, kot je treba. Obenem pa je izredno pozitiven, optimističen in nikoli slabe volje. 

 

Rok je dosegljiv na:

rok.trdan@cene-stupar.si,

031 729 904

 

 

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

Povezane novice

Vztrajam za uspeh-blog

Da bi v življenju uspeli, ni dovolj imeti le možgane in talente. Niti prvi, niti drugi nam ne bodo kaj prida v pomoč, če na poti do zastavljenih ciljev ne bomo vztrajni.

 

 

Kako se ljudje počutijo ob meni?

»Ljudje bodo pozabili, kaj ste rekli, ljudje bodo pozabili, kaj ste naredili, a nikoli ne bodo pozabili, kako so se ob vas počutili«, so besede Mayae Angelou, v katerih se skriva ključna kompetenca 21. stoletja, čustvena inteligenca. 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih