Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Vztrajam za uspeh-blog

»vztrajam za uspeh, za lepšo prihodnost«

Da bi v življenju uspeli, ni dovolj imeti le možgane in talente. Niti prvi, niti drugi nam ne bodo kaj prida v pomoč, če na poti do zastavljenih ciljev ne bomo vztrajni.

 

 

V zadnjem obdobju se moje misli veliko vrtijo okrog vztrajnosti. Hote ali nehote. Morda še toliko bolj zato, ker sem pred dvema mesecema sprejela odločitev, da ob vsem stresu, ki ga prinaša delo, pa tudi življenje nasploh, začnem bolje skrbeti za svoje zdravje. Ta odločitev je potegnila za sabo kar nekaj sprememb življenjskega stila. Mi bo uspelo? Bom dovolj vztrajna, da bom ne le dosegla rezultate, pač pa jih tudi ohranjala?

 

KOLIKOKRAT STE ŽE SLIŠALI REK: »ČE NE USPE PRVIČ, POSKUŠAJTE ZNOVA IN ZNOVA.«

Pretekli teden sem bila udeleženka strokovnega posveta svetovalnih delavcev in kariernih svetovalcev, na katerem je eden izmed odličnih predavateljev, priznani športni psiholog dr. Matej Tušak, navedel nekaj primerov športnikov, ki so bili na točki, ko bi marsikdo lahko obupal, pa niso. In ne samo, da niso obupali ter tako pustili za sabo prenekatere poraze, neuspehe in poškodbe. Še več! S svojo vztrajnostjo so dosegli rezultate, ki pišejo zgodovino. Košarkarja Dražen Petrović in Michael Jordan, hokejist Wayne Gretzky, smučarski skakalec Robi Kranjec, če naštejem le nekaj omenjenih. Vsem je skupno, da so bili vrhunski športniki in da niso vrgli puške v koruzo, ko je bilo najtežje in ko je bila njihova motivacija zelo na nitki. "V svoji karieri sem zgrešil več kot 9000 košev. Izgubil sem več kot 300 tekem. 25-krat so mi zaupali met, odločilen za zmago, in sem zgrešil. Znova in znova in znova sem v življenju doživljal neuspehe. Ravno zato mi je uspelo," je znamenita izjava nekdanjega NBA igralca Jordana, enega najboljših košarkarjev vseh časov. Seveda bi lahko na tem mestu omenila še veliko tistih, ki so v življenju vztrajali, se vedno znova pobirali po padcih in na koncu uspeli. Steve Jobs, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg je še nekaj nam vsem znanih imen, a se spisek zagotovo ne konča z njimi. Vsak od nas, vsak, ki se ne vda pod bremenom vsakdanjih skrbi in težav, je na nek način junak.

 

VZTRAJNOST JE ENAKO POMEMBNA KOT MOŽGANI IN TALENT

Ko nam vse teče kot namazano in nam nič ne stoji na poti, je doseganje naših ciljev dokaj lahko. Kaj pa, ko se naša barčica življenja zamaje in nenadoma stvari niso več tako preproste? Bomo odnehali, bomo spremenili cilje ali vztrajali pri tistih, ki smo si jih zastavili? Odvisno od nas, odvisno od ovir. Največje ovire izhajajo ravno iz nas samih in jih je tudi najtežje premagati. Lahko gre za pomanjkanje želje, nizko samozavest, nezavzetost, ali pa se enostavno prevečkrat sprašujemo, »ZAKAJ«. Zakaj se to dogaja ravno meni? Zakaj vedno odpovem? Zakaj mora vedno biti tako težko? Če se osredotočamo na svoje ovire, težave in neobvladljive situacije, se s tem dejansko osredotočamo na stvari, ki jih v življenju ne želimo, naše misli pa bodo sabotirale napredek pri doseganju naših ciljev. Čustva skrbi, tesnobe, dvoma, preobremenjenosti, jeze in krivde skupaj ustvarjajo samo-sabotirajočo mešanico, ki nas pahne v stanje samopomilovanja in tako zmanjša strast in energijo, ki ju potrebujemo za uresničitev naših sanj. Zato si raje zastavimo drugačna vprašanja: »Kako mi lahko to pomaga naprej? Kje se lahko bolj potrudim? Kaj moram storiti naprej?«

 

DELODAJALCI IMAJO RAJE ZAPOSLENE, KI ZNAJO VZTRAJATI

Vztrajnost je temeljna vrlina, ki jo pri zaposlenih išče marsikateri delodajalec, če ne kar vsak, a ni pri vseh nas samoumevna in zasidrana, pač pa se jo da razvijati z disciplino in spremembo navad. Takšen delavec prinaša večjo stabilnost organizaciji, v kateri je zaposlen, prav tako pa je bolj uspešen tudi v zasebnem življenju. Zato ne glede na to, ali smo na delovnem mestu začetnik ali že izkušen strokovnjak, ohranimo svoje ambicije, tudi ko naletimo na težave. Ko se bomo počutili najbolj bedno, najbolj poraženo, naredimo korak naprej, korak bližje cilju. Ne pozabimo, da vsak, še tako majhen korak, vodi k uspehu.

 

IN SE VRNIMO NAZAJ K NASLOVU …

… ki ni moj. Zapisala ga je devetošolka kot odgovor na vprašanje, zakaj se ji zdi pomembno vztrajati v življenju: »Vztrajam za uspeh, za lepšo prihodnost.« Če sem na začetku omenila nekaj slavnih oseb, ki jih vsi poznamo, pa za njimi prav nič ne zaostajajo izjave osnovnošolcev, ki sem jih med delom imela priložnost spoznati. Tako je nekdo od njih zapisal: »Motiviram se tako, da pomislim na svojo prihodnost in se zavem, da če želim biti uspešen, moram biti pripravljen trdo delati.« Vsekakor globoke misli za najstnike, katerim se včasih pripisujejo lastnosti kot so lenoba, pomanjkanje motivacije, negotovost in neaktivnost. Ko jim daš priložnost, ko jim prisluhneš, ko v njih zbudiš zanimanje, vidiš, koliko očem in ušesom skritega se skriva v njih. Vsak dan mi odstirajo nov pogled, vsak dan me naučijo nekaj novega ter vsakič znova in znova presenetijo z odličnimi idejami, ki se jih ne bi sramoval noben odrasel. Kako močno si želim, da bi znali vztrajati in se pobirati ob padcih!  

 

ŽIVLJENJE NAM VSAK DAN DAJE NOVE IZZIVE

Vrže nam jabolka, ko želimo hruške. Na nas je, da se odločimo, kaj bomo z njimi naredili. Če pri tem potrebujete pomoč, jo lahko najdete tudi pri svetovalcih zavoda Cene Štupar-CILJ ali se vključite v naše izobraževalne programe.

 

Za vas piše: 

SABINA ZUPAN

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z večletnimi izkušnjami na področju vseživljenjske karierne orientacije. Na dosedanji poklicni poti je vodila delavnice za brezposelne, usposabljala mentorje v invalidskih podjetjih, ocenjevala delovna mesta v podjetjih, vodila program zaposlitvene in poklicne rehabilitacije ter program aktivne politike zaposlovanja. Je tudi karierna svetovalka in NPK svetovalka ter izvaja individualna svetovanja za lažjo izbiro šole, študija ali poklica. Njen cilj je ljudi opolnomočiti, jih motivirati in aktivirati. Trenutno vodi projekt Karierni Plac – Karierni center za mlade, ki vključuje mlade med 6. in 19. letom, starše ter strokovne delavce. S tem projektom združuje svojo željo in ljubezen do dela z mladimi ter znanja in bogate izkušnje zadnjih let. Stremi k temu, da bi mladi prihajali na trg dela bolj pripravljeni, bolj kompetentni in tako posledično tudi bolj zaposljivi.

 

Sodelavci o Sabini:

  • Družabna, usmerjena v ljudi, rada spoznava nove kraje in obzorja, zelo dobra fotografinja.
  • Je poosebljena natančnost in skrbnost v vseh ozirih.
  • Včasih deluje strogo, a ima veliko srce. Čarobne trenutke v naravi zna odlično ujeti v foto-objektiv. 

 

Sabina je dosegljiva na:

sabina.zupan@cene-stupar.si,

030 722 066

 

 

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

Povezane novice

Osebna navodila za uporabo

Se vam ne zdi zanimivo, kako imamo praktično za vsako, še tako nepomembno stvar, predmet, aparat navodila za uporabo, nimamo pa navodil, kako ravnati z živo osebo?  

Skoči v vodo in splavaj

Vsakdo od nas se je znašel v situaciji, ko je prišel na novo delovno mesto, brez navodil za delo in brez konkretnega prenosa znanja.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih