Kako krepimo jetra v spomladanskih mesecih po naturopatsko?

Ste vedeli, da so jetra najtežji organ, ki tehtajo pri odraslem človeku med  1,3 in 1,8 kg in hkrati največja in najpomembnejša žleza v telesu?

Da skozi jetra preteče vsako minuto 1,5 litra krvi in da so glavni laboratorij telesa? In da so jetra prvi organ, ki je v razvoju zarodka oskrbljen s krvjo in imunskimi celicami?

Medicinski izrazi, ki so povezani z jetri, se pogosto začnejo s hepato- ali hepatičen, kar izvira iz starogrške besede za jetra, hepar.

So rdeče rjave barve, približno trikotne oblike, sestavljena iz dveh režnjev: večjega desnega in manjšega levega, prekriva pa jih potrebušnica. Večji del jeter leži v desnem zgornjem kotu trebušne votline, tik pod trebušno prepono. Za desnim jetrnim režnjem leži žolčnik. Jetra so edini človeški organ, ki imajo izjemno lastnost, tako imenovano samoregeneracijo, kar pomeni, da se lahko sama obnovijo in hitro odpravijo nastalo škodo.

 

Jetra v telesu opravljajo cca. 500 vitalnih funkcij:

  • shranjevanje in čiščenje krvi,
  • skladiščenje sladkorja,
  • odpravljanje bakterij in strupov iz krvnega obtoka,
  • izločanje holesterola in žolča,
  • shranjevanje železa,
  • uravnavanje strjevanja krvi,
  • tvorba in skladiščenje beljakovin, vitaminov in mineralov..

V jetrih nastane približno polovica holesterola, preostanek ga dobimo iz hrane.

 

Naša jetra tiho trpijo, saj niso prepredena z živčnimi vlakni za zaznavanje bolečinskih dražljajev; nas ne bolijo, zato je bolezen ali nepravilnosti v delovanju jeter težje odkriti. Imajo pa kar nekaj sovražnikov…

  1. Alkohol

Uživanje alkohola je v zahodnih državah družbeno sprejemljivo (po)živilo, ki povzroča odvisnost in zdravstvene težave, vodi pa lahko tudi do jetrne ciroze. V Sloveniji zaradi jetrne ciroze vsako leto umre 39 ljudi na 100.000 prebivalcev. Alkohol se razgrajuje v jetrih, čezmerno uživanje pa vodi v hude poškodbe možganov, jeter, slinavke in osrednjega živčnega sistema.

Najpogostejši vzrok za prekomerno kopičenje maščob v jetrih je alkoholizem oziroma prekomerno uživanje alkohola.

 

  1. Tobak

Tobačni dim vsebuje veliko strupenih snovi, med drugim benzapiren, policiklične aromatične ogljikove hidrate, cianid, katran,…edno kajenje (tudi pasivno) tobaka vodi v razvoj zamaščenih jeter, saj snovi v tobačnem dimu  spodbujajo jetra k povečani tvorbi maščobnih kislin. Prav tako kajenje poveča tveganje za raka jeter in cirozo, saj strupene snovi v cigaretnem dimu povzročajo vnetja v telesu, kajenje pa v telesu spodbuja proizvodnjo beljakovin, ki se imenujejo citokini in povzročajo še več vnetij ter poškodujejo jetrne celice.

 

  1. Zdravila, droge in anabolični steroidi

Vse našteto je telesu tuje, nenaravno, zato jetra obremenjuje in jih sili k čezmernemu delovanju. Najbolj znana zdravilna učinkovina, ki lahko povzroči jetrno okvaro, je paracetamol.

 

  1. Neprimerna prehrana in gazirane pijače

V naglici sodobnega vsakdanjika velikokrat zaradi pomanjkanja časa posegamo po neprimerni prehrani, ki je premastna, procesirana, brez »življenja«; zraven si privoščimo še pločevinko gazirane pijače, polne sladkorja in aditivov. Dodajmo še stres in imamo »zmagovalno« kombinacijo, ki zelo bremeni naša jetra. Neprimerna prehrana vodi tudi do prekomerne teže in bolezni jeter; v razvitih državah se čedalje pogosteje pojavljata bolezni nealkoholna mastna jetra in nevarnejša oblika te bolezni, nealkoholni steatohepatitis.

 

 

 

 

 

Kako vidi jetra tradicionalna kitajska medicina - TKM?

 

Po TKM pripadajo jetra elementu lesa ter pomladi, kot letnemu času. Pomlad je čas, ko se narava prebuja, saj se energija želi pokazati navzven; v skladu s TKM se pomlad začne 5. februarja in se zaključi 5. maja. Če je element lesa v deficitu, oseba ni sposobna ustvarjati sprememb; življenje postane težko, oseba se samopomiluje ter je polna frustracij.

 

Čustvo, ki se najbolj izrazito »izraža« skozi jetra je jeza; poleg jeze pa najbolj patološko vplivajo na funkcijo jeter pretirana čustva, kot so depresija, evforija in razburjenje, ki lahko povzročijo zastoj jetrne energije. Neravnovesje jeter se izraža tudi kot razdražljivost, nespečnost, preganjavica, omotica, vrtoglavica idr.

 

Jetra v TKM nadzorujejo tetive, ki omogočajo gibljivost sklepov in telesa; kažejo se na nohtih. Vid je v TKM rezultat dobrega delovanja vseh notranjih organov in jetra se odpirajo v oči. Deficit jeter tako lahko vodi do motenj vida, suhega vnetja oči in nočne slepote.

 

V spomladanskih mesecih se še posebej izogibajmo razočaranju, depresiji, žalosti in drugim pretiranim čustvom, ki lahko poškodujejo jetra, zato razvijajmo prijaznost, mirnost in dobroto.

 

V TKM jetra imenujejo general, saj so odgovorna za obrambno funkcijo telesa, pripisujemo jim tudi sposobnost načrtovanja. Parni organ je žolčnik in ima vlogo t.i. pravosodnega ministra znotraj organizma, pripisujemo pa mu sposobnost odločanja. Kadar sta oba v ravnovesju je taka oseba pogumna in odločna.

 

Energetske disfunkcije jeter (deficit) se izražajo na telesu kot:

  • lupus,
  • psoriaza (luskavica) in rozacea,
  • pretirano izpadanje las, mastni lasje, prhljaj
  • težave s ščitnico (hipertiroza, hipotiroza, Hašimotov tiroiditis),
  • nespečnost,
  • nočno potenje,
  • maščoba se nabira na predelu stegen in zadnjice,
  • težave s holesterolom in trigliceridi,
  • slabo prenašanje alkohola in kave,
  • hiter nastanek modric,
  • prevlada estrogena,
  • ciste na jajčnikih,
  • zgaga, zadah,
  • močen telesni vonj in zaudarjanje nog,
  • temen urin in blato,
  • povečanje telesne teže in nezmožnost hujšanja,
  • otekanje nog in trebuha,
  • povečana občutljivost na kemikalije,
  • depresija in nihanje razpoloženja.

 

Deficit jeter se v pomladnih dneh kaže tudi kot:

  • težave s senenim nahodom,
  • težave in poslabšanje stanj dermatitisov, težave z ekcemi,
  • solzenje oči,
  • temni in razpokani nohti,
  • bolečine v križu,
  • trde mišice, šibki sklepi, bolečine v mišicah in kosteh, predvsem v ramenih in predelu vratu, karpalni kanal,
  • ginekološke težave, težave z žolčem, hemoroidi …

Če ste utrujeni in se soočate s spomladansko utrujenostjo, to pomeni, da v času zime, ki je pripadala ledvicam, le te niste okrepili in niste dovolj počivali, zato ste v času jeter utrujeni in brez energije.

 

Kako krepimo jetra?

Predvsem se izogibajmo mastni in ocvrti hrani, alkoholu, kavi, kroničnemu stresu, telesni neaktivnosti, ki zelo obremenijo jetra, saj je energija LESA utesnjena.

 

Spomladi nas z vse strani nagovarjajo k razstrupljanju jeter s takimi in drugačnimi preparati, vendar naturopati priporočamo, da jetra krepimo, saj bomo na ta način podprli naravi proces regeneracije in jetrom pomagali, da lažje predelajo in izločijo toksine iz telesa.

 

Če imate težave z jetri (tudi zgolj energetske, ki se kažejo kot zgoraj opisano), večerjajte do 18.00, saj s tem organizmu omogočite »naravno« razstrupljanje in krepitev. Večerja naj bo zelenjavna, predvsem enolončnice, ki alkalizirajo telo.

V pomladnih dneh uživajte vse kar nam ponuja narava, predvsem pa živila, ki krepijo jetra:

regrat, koprive, koromač, radič, rman, artičoke, cikorijo, rukolo, brokoli, zelena, špinača, peteršilj, rožmarin, majaron, bazilika, šetraj, špinača, mungo fižol, kalčke in kaljena semena oz. njihove poganjke.

Grenka zelenjava oz. grenčice zelo krepijo jetra.

 

Iz prehrane do konca meseca maja izločite:

  • sladkor (sladke jedi in sladice si lahko privoščite izjemoma le zjutraj, do 9.00 ure),
  • čokolado (prav tako le izjemoma in le zjutraj, do 9.00 ure),
  • oreščke,
  • kavo,
  • kakav,
  • mlečne izdelke,
  • kruh (in razna peciva, ...),
  • pomaranče,
  • izogibajmo se ocvrti in zamrznjeni hrani.

 

Hrana, ki šibi jetra: mlečni izdelki, oreščki, pomaranča, češnja, češnje, slive, paprika, jajčevci, poper, paradižnik, česen, kava, čokolada, kakav, losos, kislo zelje, kis, čebula, česen.

 

 

 

Narava nam je ponudila še dve zelišči, ki odlično krepita jetra:

  • kurkuma (protivnetno in protibakterijsko delovanje, krepi in razmasti jetra, znižuje raven vsega holesterola, povečuje raven holesterola HDL (koristnega holesterola) in varuje holesterola HDL in LDL pred škodljivimi učinki prostih radikalov, čisti kri in prebavila,
  • pegasti badelj, uporabljajo se predvsem plodovi rastline, ki vsebujejo silimarin kot glavno učinkovino, ki podpira delovanje jeter, jih krepi, razmasti in obnovi. 

 

Med zdravilnimi rastlinami, ki jih pogosto dodajajo zdravilnim mešanicam za jetra in žolč, srečamo tudi rastline, ki vsebujejo grenčine. Njihova glavna naloga je spodbujanje izločanja žolča, kar pripomore k učinkovitejši prebavi in posledično povečanju teka.

 

Zdravilne rastline, ki jih pogosto dodajajo zdravilnim mešanicam za jetra in žolč, so:

  • navadni regrat
  • navadni rman
  • artičoke
  • pravi pelin
  • rumeni svišč
  • tavžentrože.

 

Jetra krepi in obnavlja tudi olje črne kumine (umirja tudi želodčne težave, pomaga pri kožnih boleznih, je odličen pri težavah s pljuči itd). 

 

Poleg prehrane, pa za jetra lahko poskrbimo tudi z drenažo razstrupljevalnih organov in sicer tako, da si pripravimo kopel z njivsko preslico, ki krepi naša dva poglavitna filtra v telesu, ledvice in jetra. Preslica je zdravilna rastlina, ki tonificira in spodbuja, da ta dva organa bolje delujeta, poleg tega pa vsebuje silicij, mineral mladosti.

 

Namesto prave kave uživajmo kavico iz cikorije, lahko pa si pripravimo tudi KURKUMINO MLEKO. Pa še recept:

  • 250 ml rastlinskege mleka
  • noževa konica kurkume
  • stevia, eritriol (po želji)

Mleko pogrejemo, dodamo kurkumo ter zmešamo. Priporočena je 1 skodelica na dan.

 

Za konec pa še DIHANJE…ki je zelo pomembno za ohranjanje in doseganje zdravja. Pravilno dihanje, ki je globoko, sproščeno in enakomerno, prinaša našim celicam potreben kisik in je ena od najučinkovitejših bližnjic do razstrupljenega telesa. Vsako življenje se prične s »prvim« vdihom in se konča z »zadnjim« dihom, vmes pa se odvija naše življenje točno tako, kot se odločamo iz dneva v dan.

Odločajmo se za zdravje, vitalnost in ljubezen.

 

 

 

Za vas piše: 

RENATA BAČVIĆ

 

Renata je dosegljiva na:

renata.bacvic@cene-stupar.si,

030 333 500​

 

Za nami so pestri Dnevi svetovalnih središč in Tedna vseživljenjskega učenja.

 

Kaj smo do sedaj počeli?

 

Uspešno smo kljubovali koroni in izpeljali različne delavnice na katerih smo vadili spomin, se učili slepo tipkati, ugotavljali učne tipe in poklicne interese ter iskali svoje sidro. Bili smo tudi gostje na Zavodu RS za zaposlovanje (UE Domžale), kjer smo predstavljali projekt #Začetna integracija priseljencev, prav tako pa ste nas lahko obiskali na stojnici Mestne knjižnice Ljubljana. Pri tem nismo pozabili na naše odlične projekte #Korak-Kompetence za razvoj kariere ter #Svetovanje za zaposlene.

 

 

 

 
 

 

Izjava svetovanca

 

G. Eugene Kuznetsov, svetovanec Svetovalnega središča osrednjeslovenske regije, nam v kratkem intervjuju predstavi, kaj je pridobil s svetovanjem, ter koristi reševanja vprašalnika SVOS.

 

Vabljeni k ogledu!

 

 

 

 

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

 

 

 

Aktualno

september 2020
  • po
  • to
  • sr
  • če
  • pe
  • so
  • ne
  • 31
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Povezane novice

 

Daljnega leta 1940 je Mabel Stegner pripravila prvi »smoothie«, ki se je ohranil vse do danes. Mabel, ki je delala v korporaciji Waring, je izdala knjigo receptov z naslovom " Electric Blender Recipes, v njej pa je opisala pripravo 12 mlečnih smoothiejev.

Pa vendar...imamo možnost odločitve.

 

Novoletna praznovanja so se zaključila, ljudje vstopajo v novo leto 2020 polni optimizma in načrtov.

Januar 2020; v javnosti se začenja omenjati nov virus, ki ga do tedaj še nismo poznali, mesto Vuhan na Kitajskem pa postane dnevna novica. Kaj se dogaja v tem 11 milijonskem mestu?

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih