Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
naturopatija, zdravje, izobraževanje

Kako v kitajski medicini in po naturopatsko krepimo ledvice v zimskih mesecih?

Ali veste, da se skozi ledvice, vsako minuto pretoči od 1,2 do 1,5 litra krvi? In da se v 24-urah tvori in izloči približno 1 do 2 litra seča?

Ali veste, da v ledvicah nastaja aktivna oblika vitamina D, vitamina o katerem je v zadnjem obdobju precej govora v medijih?

Ali ste vedeli, da drugi četrtek v mesecu marcu vsako leto obeležujemo Svetovni dan ledvic, namen katerega je ozaveščanje o delovanju in skrbi za zdravje ledvic ter preprečevanje in zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni.

Število ljudi s kronično ledvično boleznijo v svetu stalno narašča. Do leta 2040 bo na petem mestu med vzroki za prezgodnjo smrt. 

 

V današnjem blogu boste lahko izvedeli, zakaj so ledvice tako pomemben organ za zdravje našega telesa, kako na njih gledata naturopatija in tradicionalna kitajska medicina, kaj pomeni, če vam nekdo reče, da ste »ledvična morfološka konstitucija« in ne nazadnje najbolj pomembno, kaj lahko sami storimo, da bodo naše ledvice zdrave in močne.

 

Ledvice so parni organ in vsaka ledvica je velika približno 12 cm in tehta okrog 150 g, njena osnovna morfološka ter funkcionalna enota pa se imenuje nefron; vsaka ledvica ima med 1 in 2 milijona nefronov.        

              

Ledvice imajo več funkcij in sicer izločevalno, urejevalno, hormonsko in presnovno; filtrirajo našo kri, izločajo toksine, nevtralizirajo kislino, ustvarjajo urin, proizvajajo hormone in absorbirajo minerale. 

 

Pomen ledvic v tradicionalni kitajski medicini

Za kitajsko medicino so ledvice najpomembnejši organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo. Pripadajo elementu VODE, njihov parni organ (podorgan) je MEHUR, letni čas pa zima (po TKM  je čas elementa VODE od 7. novembra do 4. februarja), zato smo v tem letnem času še posebej skrbni do naših ledvic.

 

Ledvice dajejo energijo celi vrsti sistemov v telesu: žlezam z notranjim izločanjem, ušesom, kostem, zobem in reproduktivnim organom. 

 

Ledvice ohranjajo vse, kar je bistveno, esenco življenja, zato jih v TKM imenujejo kar  notranji minister. Proizvajajo kostni mozeg, »polnijo« možgane in nadzirajo kosti (tako je po TKM osteoporoza posledica upadanja ledvične esence).

 

Barva, ki bo krepila naše ledvice je črna oz. temno siva, okus pa slan. Tako naj bodo od novembra do februarja na našem jedilniku npr. črne olive, črni fižol in črna soja ter črni sezam, ki so ga poznali že v antiki in ajurvedski medicini, saj je bil znan kot odlično zdravilo za pospeševanje izgradnje kosti in tvorbe hrustanca. Tudi v TKM ga uporabljajo že stoletja kot živilo, ki krepi jetra in ledvice (dve žlički na dan), znanstvene  raziskave pa so potrdile, da črni sezam krepi kosti, kožo, lase in tkiva.

 

V kolikor so naše ledvice močne in zdrave, bomo imeli tudi močne, zdrave in svetleče lase, v nasprotnem primeru pa bodo naši lasje tanki, suhi, krhki, »brez življenja« in nam lahko začnejo izpadati. Ledvice prav tako vplivajo na stanje naših zob, saj šibke ledvice lahko dolgoročno privedejo do izgube zob.

 

Obstaja rek v kitajski medicini, ki pravi, da z »jetri vidimo in z ledvicami slišimo«, saj se jetra odpirajo v oči kot čutilni organ in ledvice v ušesa (kadar imamo šumenje v ušesih oz. tinitus ali kronično vnetje ušes lahko pomislimo tudi na deficit ledvic).

 

So dom za naš instinkt preživetja in oplojevanja, saj podpirajo reproduktivne organe (jajčnike, maternico, moda in prostato), reproduktivne materiale (spermo, jajčeca) in reproduktivne aktivnosti, spolne impulze, ovulacijo, ejakulacijo, oploditev, nosečnost, menopavzo in staranje. Prav tako ledvična esenca nadzoruje obdobja rojstva, pubertete, menopavze in smrti.

 

Neravnovesje v ledvicah se lahko kaže tudi kot težave urinalnega trakta, inkontinenca, redek ali pretirano močan urin, zaprtje ali diareja.

 

Ledvična esenca je zelo pomembna za vitalnosti in duševno moč ter za našo voljo.

 

Esenca ledvic določa moč naše ambicioznosti, volje in nagona po preživetju.

 

Čustvo, ki ga pripisujemo ledvicam je strah in ravno strah in skrbi zelo močno »poškodujejo« našo ledvično energijo. Strahu je v času, v katerem doživljamo »korona-krizo« ogromno; izguba službe, zaprtje podjetja, eksistenčna kriza, strah pred prihodnostjo, itd.…prestrašenost, nemir in depresija sta v tem času na pohodu.

 

Skušajte se soočiti s svojimi strahovi, pogovorite se z najboljšo prijateljico, meditirajte (na internetu najdete ogromno vodenih meditacij, če ste začetnik/ca), obvezno pojdite v naravo in uživajte hrano, ki podpira vaše ledvice in celo telo.

 

Kako prepoznamo ledvični tip človeka?

V tradicionalni kitajski medicini prepoznamo ljudi ledvične morfologije najprej po njihovi visoki in suhi postavi, velikokrat imate težave s skoliozo ali pa je njihova drža »puklasta«.

 

  • So vitki, nimajo celulita, kosti so tanke, okončine (roke in noge) so dolge.
  • Koža je svetla (bledikasta), hladna, sivkasta in običajno bolj suha/izsušena.
  • Okončine so mrzle, modrikaste oz. ledene in vlažne, oseba se poti v podplate in dlani.
  • Poleti ne potemnijo, ne marajo direktnega sonca.
  • Imajo tanke ustnice, ozek nos in brado ter visoko čelo.
  • Lasje so po navadi šibki oz. jih je malo (moč ledvic se kaže v laseh).
  • Ne mara hrupa in velikih množic.
  • Imajo malo energije, so sramežljivi, introvertirani in asocialni.
  • So sive miške, bojazljivi, neodločni, negotovi, nestabilni in pesimistični.
  • Pogosto so depresivni in anksiozni.
  • Radi se oblačijo v črno, ne mara biti v centru pozornosti.
  • Kronično mu primanjkuje vitaminov in mineralov.
  • Radi imajo toploto, a ne marajo vročine.
  • Imajo malo energije, zato radi veliko spijo (podočnjaki).
  • So intelektualci, samotarji, sramežljivi, umirjeni, brez ambicij, želja in samozavesti (samozavest  in slaba samopodoba sta lahko posledica hladu v telesu).
  • So pesimisti, hipohondri, ne znajo odpuščati, neprilagodljivi.
  • Potrebujejo varnost in sigurnost in ne marajo sprememb.
  • Zelo rado jih zebe - celo zimo so premraženi, imajo mrzle roke in noge, ogrejejo so običajno šele sredi poletja. To nakazuje, da jim manjka ledvične energije in je treba okrepiti ledvice.

 

Težave, ki so povezane z energijskim deficitom ledvic po TKM

Ko so naše ledvice energetsko šibke, lahko to čutimo na različne načine in sicer kot:

  • hormonsko neravnovesje,
  • depresijo, strah in anksioznost,
  • težave z zobmi, kostmi, ščitnico,
  • spolne težave, neredna menstruacija, neplodnost,
  • težave s sluhom,
  • hlad na trtici, lumbago (bolečine v križu), šibki udi,
  • ledvični kamni, tumorji, otrdeli sklepi, artritisna stanja,
  • lahko tudi visok pritisk, težave z uriniranjem, pomanjkanje libida,
  • pozabljivost.

 

Kako krepimo ledvice po naturopatsko in v kitajski medicini?

V času od novembra do februarja se izogibajmo mrazu, saj le ta šibi naše ledvice, ki ljubijo toploto in nujno potrebujejo vodo. Skozi dan pijte veliko tople vode, po požirkih, med 17.00 in 19.00 uro pa si privoščite tudi napitek – „solna limonada“ iz vode, limone in malce soli, ki bo okrepila naše ledvice. To je čas, ko so naše ledvice najbolj dejavne.

 

Najboljša zelenjava za krepitev ledvic je temnolistna zelenjava (špinača, blitva ...), zelena, črni fižol, čičerika, leča, kislo zelje, cvetača, brokoli, olive, kostanj, črni sezam, lan, bučna semena, svinjsko meso, pršut,  polenovka, kostanj.

 

Hrana naj bo kuhana, ledvice nam bodo hvaležne za »zimske« zelenjavne enolončnice za večerjo.

 

Znak, da se je na Kitajskem začela zima, so velike posode, polne zmletega sezama in orehov (vsebujejo vitamin A  in E, beljakovine, »zdrave« maščobe, ogljikove hidrate, ki so pomembni za centralni živčni sistem, kalcij, železo in magnezij).

 

Sezam ugodno vpliva na ledvica, vranico in jetra. Krepi kri, izboljša vid, deluje kot odvajalo, pomaga pri nastajanju materinega mleka, izboljšuje rast las in je znan kot hrana proti staranju.

 

Pomaga tudi proti kašlju, zaprtosti, vrtoglavici in zvonjenju v ušesih, uživajo pa ga naj tudi šibkejši ljudje.

 

Ne smemo pozabiti tudi dve zelišči in sicer brusnico, ki jo že tradicionalno uporabljamo za težave urogenitalnega trakta in pa njivsko preslico, ki jo je uporabljal že Kneipp.

 

Njivsko preslico pijemo kot čaj ali pripravimo kopel, previdni pa moramo biti v kolikor imamo krčne žile (kopeli ne delamo v primeru težav s srcem!!).

 

Priprava kopeli:

100 g njivske preslice namočimo v tri litre vode vsaj za nekaj ur (lahko čez noč) in jo naslednji dan zavremo (vre naj vsaj 30 minut). Precedimo v banjo, v katero smo natočili vročo vodo (toliko vročo kot še zdržimo v njej). Voda nam mora prekriti ledvice, lahko pa se potopimo do ramen. V banji ostanemo 20 minut, potem se oblečemo v toplo pižamo, se pokrijemo in se do konca spotimo še v postelji. Pomembno je, da vsaj eno uro pred namakanjem v banji, pijemo preslični čaj ali toplo vodo, vsaj en liter, da pospešimo potenje. Preslična kopel bo poleg ledvic okrepila tudi naša jetra, saj nas bo očistila toksinov.

 

Za krepitev ledvic lahko posežemo tudi po oligoelementih, ki so katalizatorji bioloških funkcij v organizmu. Pomagajo nam aktivirati nujno potrebne kemične in presnovne reakcije za obstoj življenja. 

 

Oligoelement, ki je priporočljiv za ledvični tip človeka je zlato-srebro-baker (psihofizična utrujenost, zmanjšan libido, vnetja, depresija, intelektualni napori, stres, kronični revmatizem,…); na slovenskem trgu jih najdete v trgovinah z zdravo prehrano ali na internetu. Ta oligoelement se uporablja tudi v stresnih obdobjih, saj je v takih primerih najbolj na udaru nadledvična žleza (ledvice in telo nam bo v teh stresnih časih hvaležno za podporo).

 

V tem obdobju (november – februar) in pa če smo ledvična morfološka konstitucija, se izogibajmo presne hrane (hladna hrana) in mrzle pijače. Priporoča se „topel“ zajtrk, ki vas bo ogrel in vas  zato čez dan ne bo zeblo.

 

Iz prehrane izločite tudi moke, predvsem v vlažnih in mokrih dneh (zaradi sluzi, ki hladi organe in je posledica uživanja mok in sladkorja). Prav tako iz prehrane izločimo mlečne izdelke, ki naše telo še dodatno zasluzijo in s tem povzročijo občutek mraza, saj energija ne teče, ampak zastaja. Zadnji obrok, večerja, naj ne bo prepozno, idealno je, če jo užijemo najkasneje do 18h. Sladkor uživajmo samo v dopoldanskem času, zato popoldan ne uživajmo sadja.

 

Kaj lahko še naredimo za krepitev ledvic?

  • zima in noč sta čas ledvic (med 21.00 in 3.00), zato v tem času spimo (da se proizvajajo hormoni),
  • nežnost in mir sta kvaliteti ledvic, zato se v tem času umirimo in zmasiramo, naredimo masažo trebuha (segrejemo trebuh),
  • čas zime ni primeren za zahtevnejše fizične vadbe; v tem obdobju so primerne bolj »umirjene« vadbe, kot so npr. joga, tai chi, …
  • moksa terapija, ki nam pomaga pri težavah, ki so po tradicionalni kitajski medicini povezane s presežkom vlage in hladu v telesu, zato je primerna pri artritisu, saj jo odlikuje tudi protibolečinsko delovanje. Odlična je kot preventiva, za krepitev imunskega sistema in zaščito pred prehladi in gripo. Moksanje ni primerno v primeru presežka toplote v telesu, denimo pri povišani telesni temperaturi. Z moksanjem dovedemo energijo ledvicam in ostalim organom. Moksamo predel okrog popka, vsak dan ali vsak drugi dan, vsaj 10 dni, predvsem skozi celo zimo. Po TKM nikoli ne moksamo glave in območja obnosnih votlin! Če je težava v pljučih, moksamo predel med lopaticami ali prsni predel (med prsmi), če imamo težave z ledvicami, jajčniki ali z maternico, pa območje okrog popka oziroma abdominalni predel,
  • grelne vrečke,
  • samomasaža ledvic bo zelo okrepila energijo naših ledvic; dlani podrgnemo eno ob drugo, da jih segrejemo, nato pa ju položimo na predel ledvic. Z dlanmi krožimo v smeri urinega kazalca in tako masiramo ledvice; to ponovimo 36 x, z obema dlanema. Samomasažo ledvic lahko izvajamo kadarkoli, še posebej v času biopotenciala ledvic (med 17.00 in 19.00) in ko smo v stresu.
  • moksamo ali masiramo lahko tudi točko na stopalu K1, ki je začetek ledvičnega meridiana. To je prva točka na meridianu ledvic, ki jo imenujejo » brbotajoči vrelec«. 
    Ta akupresurna točka je izredno »močna in vplivna«, saj dobesedno prebuja in odpira ledvično energijo ter pomaga pri regeneraciji in pretočnosti celotnega telesa..
  • zmasirajte si ušesa, saj sem že v uvodu napisala, da se ledvice odpirajo v ušesa, zato je samomasaža ušes zelo dobrodošla.

 

In še nekaj besed za konec…

Zimski meseci so namenjeni tišini, nabiranju moči in počivanju. Narava v tem času počiva in si nabira moči, da bo spomladi vzklila in se v vsej svoji lepoti podala proti soncu. Počivajmo in umirimo se tudi mi…meditirajmo, berimo, poslušajmo glasbo in  motivacijske vsebine, prepustimo se nežnosti in miru, ki ga poiščimo v sebi, …da bomo spomladi lahko zadihali s polnimi pljuči in se dvignili v nebo.

 

 

Napisana vsebina je zgolj informativnega značaja in nikakor ni namenjena kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne more biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet.

 

 

 

Za vas piše: 

RENATA BAČVIĆ

 

Renata je dosegljiva na:

renata.bacvic@cene-stupar.si,

030 333 500​

 

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

Povezane novice

Kako krepimo jetra v spomladanskih mesecih po naturopatsko?

Ste vedeli, da so jetra najtežji organ, ki tehtajo pri odraslem človeku med  1,3 in 1,8 kg in hkrati največja in najpomembnejša žleza v telesu?

Da skozi jetra preteče vsako minuto 1,5 litra krvi in da so glavni laboratorij telesa? In da so jetra prvi organ, ki je v razvoju zarodka oskrbljen s krvjo in imunskimi celicami?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih