Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
KATERI VAVČER IZBRATI?

Kateri vavčer izbrati?

Obožujem hribe. Čedalje bolj. No, v resnici obožujem osvajanje hribov. Če gre za novo osvojenega, toliko bolje. Obožujem občutek stati na njegovem vrhu. Dihati svež zrak, uživati v razgledu in občudovati lepote stvarstva.

In sedaj, ko tole pišem sredi ljubljanske betonske džungle, si v domači kuhinji (ki se je v zadnjem obdobju prelevila v pisarno) poskušam vizualizirati prejšnji osvojeni vrh in že kujem načrte za naslednjega. Uf, kako sem nekaj tednov nazaj zavidal tistim, ki so bili ujeti v občine, kjer imajo vsaj en hribček, višji od 700 m :)

 

Izziv: osvojen vrh in/ali dobro narejen selfi?

Morda mi osvojen vrh predstavlja dokaz, da zmorem. Predstavlja mi izziv. Izziv, da osvojim nekaj, kar še nikoli nisem ali nekaj, za kar mislim, da ne bi zmogel. Zame je torej izziv, da pridem na vrh in tam uživam, tam je moje sidro. Za nekoga drugega je izziv priti na vrh in tam posneti selfi iz najboljšega zornega kota. Različni smo si. Različne izzive imamo in super, da je tako. Različnost je tista, ki nas bogati.

 

Digitalizacija kot skupen izziv

Čeprav smo si različni, pa je pred vsemi nami, tako posamezniki kot podjetji, skupen izziv. Če kdaj, je sedaj postalo jasno, da je IKT industrija postala nujna podlaga za skoraj vse dejavnosti v 21. stoletju. Tudi v našem zavodu smo, po nekaj tednih lovljenja in iskanja primernih IKT rešitev, ugotovili, da je veliko stvari mogoče opraviti tudi na daljavo, številne naše aktivnosti se bodo verjetno trajno spremenile. Korona nas je prisilila, da smo se tudi mi digitalizirali.

 

77% podjetij ima problem

Ste vedeli, da 77% podjetij ocenjuje, da je pomanjkanje digitalnih kompetenc zaposlenih ključna ovira za digitalizacijo podjetja? Uporaba digitalnih tehnologij ni več samo stvar IT oddelka v podjetju, temveč celotne organizacije in posega v vse dimenzije poslovanja. To pa od podjetja zahteva dvig digitalnih kompetenc vseh zaposlenih. Če je bilo 10 let nazaj nujno, da se naučimo uporabljati elektronsko pošto, je danes nujno, da učinkovito krmarimo med desetinami drugih aplikacij, ki nam omogočajo to in ono.

 

Strma in vijugasta pot

Za uspešno premagovanje izzivov in delovnih nalog je eden ključnih korakov, da zaposlenim omogočimo, da pridejo do potrebnih znanj in spretnosti. Toda to ni enostavno. Je pravzaprav zelo težko in kompleksno. Podobno kot pri hoji v hribe je pred nami strma in vijugasta pot. Od zaposlenih najprej zahteva analizo svoje kondicije in prilagoditev »ture«, nato pa veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti. Gotovo bo tudi veliko pomislekov, morda celo negodovanja: »zakaj bi rinil tja gor«, »to ni zame«, »ne bom zmogel«, »kaj je meni tega treba« ipd.

A verjemite mi, vztrajnost je vedno nagrajena. Z lepim razgledom ali dodatnimi znanji. Oboje pa nam prinaša pogled iz nove perspektive, kot je do takrat še nismo imeli.

 

Že imate svoj vavčer?

Vavčerji. Veliko v zadnjih dneh poslušamo o njih. Vesel sem, da bom imel z enim od njih možnost spoznavati nove kotičke naše domovine. Slovenija je čudovita dežela. V mojem primeru bo prva izbira verjetno ena od planinskih koč.

A vavčerji niso »od včeraj«. Verjetno marsikdo ne ve, da Evropska unija preko svojih skladov že vrsto leto omogoča neke vrste vavčerje za krepitev novih znanj in spretnosti. Namenjeni pa so vsem starejšim od 45 let, ki so še aktivni na trgu dela. Podjetja lahko na ta način svoje zaposlene brezplačno usposobijo s pomočjo enega od izvajalcev, pri katerem je mogoče te »vavčerje« unovčiti.


Pri nas se zavedamo resnosti problema in iščemo rešitve za izzive, ki so pred nami. Pripravili smo številne možnosti digitalnega izobraževanja.

 

Wayne Gretzky, znan kot najboljši hokejist v zgodovini lige NHL, je imel pri svojem delu na ledu vodilo: »Drsaj tja, kamor plošček gre, ne tja, kjer je sedaj.«

 

Korona kriza je pokazala, kam gredo ploščki. Možno je, da se nam bo epidemija še večkrat ponovila in takrat moramo biti kot podjetje in kot posamezniki pripravljeni. Digitalna preobrazba ni več izbira, ampak je nuja.

 

Če želite koristiti »izobraževalni« vavčer zase ali za vaše zaposlene v podjetju, mi pišite. Lahko pa mi pišete tudi za namig za kakšen ne preveč obljuden, a hkrati osvojljiv vrh. Sploh za tiste, ki ne marate gneče :)

 

 

 

Za vas piše: 

ROK TRDAN

 

Po izobrazbi profesor geografije in zgodovine, po duši pa večni optimist in iskalec nečesa novega. Večletne izkušnje na področju dela z ljudmi je pridobival preko dolgoletnega prostovoljnega udejstvovanja, na poklicnem področju pa preko koordiniranja projektov za brezposelne osebe in izvajanja številnih delavnic s področja digitalnih kompetenc. Najbolj je zadovoljen, ko opazi napredek, tako na področju osebnega razvoja posameznika kot optimizacije kakšnega delovnega procesa podjetja. Skrbi za vse tehnične podrobnosti orodij, ki pomagajo podjetjem pri razvoju kadra, sodeluje pri razvoju orodij, izvaja pa tudi testiranja in individualna svetovanja za zaposlene v podjetjih.

 

Rok je svetovalec v projektu Svetovanje za zaposlenekoordinator programov projekta KORAK - Kompetence za razvoj kariere

Oba projekta sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

 

Sodelavci o Roku:

  • Nisem še srečala človeka, da bi bil tako zelo natančen, temeljit, da bi se poglobil v res vsako podrobnost. Če delaš z njim, veš, da bo vse narejeno, kot je treba. Obenem pa je izredno pozitiven, optimističen in nikoli slabe volje. 

 

Rok je dosegljiv na:

rok.trdan@cene-stupar.si,

031 729 904

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih