Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Smisel življenja

Smisel življenja je ležanje na plaži

Za nekatere od nas se bliža čas dopustov in morda ležanje na plaži, kjer bomo razmišljali o smislu življenja in iskali Bit.

Možgani še niso na off, tudi kakšne čivave ni na spregled. Je pa kava pri roki, kar v resnici ni tako slabo. Ampak danes se ne bom spraševala o smislu življenja kot se to sprašujejo avtorji pesmi (skupina Zmelkoow) in iščejo Bit, ki se je skrila in so posledično ljudje zmedeni. Bom pa kolegico Bit lovila in jo poskušala uloviti na karierni poti, v upanju, da postaneva najboljši prijateljici.

 

''O BIT TI NESREČNA, ZAKAJ SI SE SKRILA?''

Zakaj je v resnici pomembno, da najdemo bit v lastni karieri? Odgovor je preprost - ker sicer utegnemo biti celo kariero nesrečni. Seveda ne želim zdaj biti melodramatična, med srečo in nesrečo v karieri je še barvit diapazon čustev in počutij. Smisel vidim v tem, da iščemo optimum zase in za lastno srečo ter zadovoljstvo v službi, kjer vendarle preživimo velik del svojega življenja. Časi, ko so mojo generacijo učili, da je dobro stisniti zobe in malo potrpeti, so mimo. Ljudje so si s čakanjem »da mine« v najboljšem primeru pridelali veliko slabe volje, v najslabšem pa tudi hudo bolezen. Vsi poznamo koga, ki je prestopil prag »penzije«, si globoko oddahnil in tudi hitro izdihnil.

 

''ZADELI SMO FILOZOFIJO V ČELO NAŠLI SMO BIT, OKROGLO IN DEBELO''

In kam se je bit skrila? Nikamor! Ne iščimo je zunaj sebe, v pričakovanjih drugih ljudi, v drugih krajih, delovnih mestih. Žal, ne bom zamahnila z magično palčko in vam dala enostavno rešitev. Kar je meni pomagalo, je strukturirano ukvarjanje s samo seboj oziroma temeljito spoznavanje same sebe. Pot spoznavanja sebe pa je vseživljenjska. Ugotovila sem (in še ugotavljam), kaj mi ustreza, kaj mi ne ustreza, kakšno delo in kakšni pogoji dela mi ustrezajo.

 

''O BIT, USMILI SE NAS IN POVEJ ENKRAT ZA VSELEJ NA GLAS''

In povem vam na glas! Jaz sem nekatere odgovore našla v motivatorju. O konceptu kariernih sider sem pisala v enem prvih blogov, danes pa bom pisala o svojih sidrih, torej o tem, kaj je meni najbolj pomembno in kje sta moja bit in motivacija zasidrani.

 

In kaj moja bit pravi?

Zame je nujno potrebno opravljati delo, ki mi bo omogočalo, da dobro usklajujem zasebno in službeno sfero, saj imam visoko izraženo sidro življenjskega sloga. Kaj to v resnici pomeni? No, gotovo ne le ležanja na plaži z možgani na off, čeprav bo kmalu pasalo, priznamJ. Sidro življenjskega sloga ne pomeni, da mi kariera ni pomembna, ravno nasprotno, delodajalcu, ki je fleksibilen, lahko ponudim veliko. Rada vidim, da je komunikacija z menoj neposredna in da so pričakovanja jasno izražena. Kar zelo cenim pri trenutnem delodajalcu je možnost dela od doma in fleksibilnega urnika. Posledično ostajam veliko bolj motivirana in zavzeta ter izjemno cenim, da mi delodajalec zaupa.

 

Našla sem jo!

V stroki. Moje tehnično funkcionalno sidro, ki je pri meni prav tako visoko izraženo, kaže na to, da sem oseba, ki želi biti strokovnjak na svojem področju. Rada poglabljam svoje znanje, se učim, izobražujem sebe in druge. Napredovanje po horizontali mi bo pomenilo mnogo več kot po vertikali. Sidra so tista, ki bodo pri meni odigrala ključno vlogo pri tem ali bom pri delu čutila zadovoljstvo. Druga stvar so seveda odnosi s sodelavci, ki so prav tako eden najbolj ključnih motivacijskih faktorjev.

 

In tu je moja Bit, preprosta, a hkrati zapletena. Včasih jo ujamem, sva tesni prijateljici, včasih se mi malo izmuzne in jo zopet iščem. Da se le najdeva dovolj pogosto in ohranjava dober odnos.

 

VAS ZANIMA KJE STE ZASIDRANI?

Dobro je vedeti, kaj je tisto kar poganja vaš motor. Pri tem vam lahko na zavodu Cene Štupar – CILJ pomagamo. Za podjetja in njihove zaposlene je storitev Motivator, s katero analiziramo motivacijo, lahko tudi brezplačna. Za več informacij mi pišite.

 

 

 

Za vas piše: 

MAJA ROTAR, svetovalka

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z več kot desetletnimi izkušnjami s področja karierne orientacije in razvoja človeških virov. Delo na področju razvoja kariere ji sledi že od njene prve zaposlitve in jo dohiti, ne glede na to h kateremu delodajalcu gre. Različne ciljne skupine ji niso tuje, takrat pride na dan socialna delavka, ki se še vedno skriva v njej. Ob tem izvaja treninge za razvoj mehkih veščin, usposablja druge strokovne delavce na področju karierne orientacije in raziskuje področje merjenja kompetenc. Matematike in fizike ne mara, a zavoljo kvalitete dovoljuje vstop merskim instrumentom v njeno polje dela. Najbolj je srečna, ko ji uspe doseči idealno razmerje med osebnim delom z ljudmi in poglabljanjem v stroko. Rada preučuje ljudi in njihovo vedenje ter pri tem uporablja različne metode. Podjetjem svetuje pri razvoju kadrov, njihovim zaposlenim pa glede njihovega lastnega razvoja.

 

Maja je vodja projekta Svetovanje za zaposlene (projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport).

 

Sodelavci o Maji:

 • Zapomni si vsa imena.
 • Izredno zanimivo jo je poslušati, saj vsako še tako nezanimivo stvar naredi zanimivo (včasih jo sogovorniki poslušajo z odprtimi usti).
 • Usmerjena je v ideje (strokovnjakinja) zagnana za ideje, ne odstopa od začrtanih ciljev, preudarna (premisli, preden se odloči).

 

Maja je dosegljiva na:

maja.rotar@cene-stupar.si

030 704 364

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih