Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti

Kul služba! Projekt Mestne občine Ljubljana za zaposlovanja težje zaposljivih mladih

Informacije
Rosana Mlakar, 041 606 057 ali 01 23 444 00, rosana.mlakar@cene-stupar.si

Informativna prijava

 

V Mestni občini Ljubljana se usmerjamo v oblikovanje celovitih in med seboj usklajenih politik, ki izboljšujejo položaj mladih, jim ponujajo več možnosti za njihov razvoj, zaposlitve, kakovostno preživljanje prostega časa in bivanje v Zeleni prestolnici Evrope 2016. Tako smo prejšnji teden pričeli izvajati projekt zaposlovanja težje zaposljivih mladih, ki sta ga zasnovala Urad za mladino MOL in Javni zavod Cene Štupar, k sodelovanju pa je pristopil tudi Zavod RS za zaposlovanje. S projektom uresničujemo enega od ključnih ciljev Strategije MOL za mlade 2016–2025, ki je usmerjen v povečanje zaposlovanja mladih.

 

Projekt Kul služba! je drugačen od obstoječih programov spodbujanja zaposlovanja mladih po tem, da se mladi skozenj usposabljajo za konkretna delovna mesta. Ne gre zgolj za zviševanje kompetenc mladih in za pridobivanje novih referenc, temveč za proces, ki bo mladim resnično lahko omogočil zaposlitev v enem od 17 javnih zavodov ali podjetjih, katerih ustanoviteljica je MOL. V prvi izvedbi projekta bo vanj vključenih okoli 60 mladih, ki se bodo usposabljali za 26 delovnih mest.

 

Objave v medijih

Novinarska konferenca | Prispevek STA | Prispevek Radio1

 

Projekt se bo izvajal v treh fazah:

Usposabljanje mentorjev

Javna podjetja in zavodi so izbrali sodelavce, ki so bili vključeni v prvo fazo projekta – usposabljanje mentorjev. Minuli teden (7.3.-11.3.2016) se je  izobraževanja udeležila prva skupina enajstih mentorjev, ta teden se jih usposablja še petnajst. Gre za intenzivno usposabljanje, ki traja štiri delovne dni, na njem pa bodoči mentorji osvojijo veščine, ki so pogoj za uspešno opravljanje te vloge: pridobijo osnovna praktična znanja pedagogike in andragogike, osnove didaktike in oblikovanja učnih metod. S tem želimo spodbuditi tudi mentorski pristop v podjetjih in medgeneracijsko sodelovanje.

Usposabljanje težje zaposljivih mladih

Sledilo bo javno povabilo mladim za vključitev v program usposabljanja za v nadaljevanju navedene poklice, ki ga bo Urad za mladino MOL objavil predvidoma 11. aprila 2016. Namenjeno bo mladim s stalnim prebivališčem v MOL, starim do 29 let, ki imajo na Zavodu RS za zaposlovanje status iskalcev prve zaposlitve. Takšnih oseb je trenutno dobrih dva tisoč.

Širši izbor kandidatov za konkretno delovno mesto bodo opravili delodajalci in izbrali 2–3 najboljše kandidate za usposabljanje. Ti bodo morali izkazati reference in motivacijo, po koncu usposabljanja pa bodo najprimernejšega kandidata delodajalci izbrali za trimesečni proces usposabljanja na delovnem mestu, ki bo pomenil najmanj toliko trajajočo redno zaposlitev. Čeprav se projekt usmerja v eno najbolj ranljivih skupin na trgu dela, mlade, vendarle to ni socialni projekt, temveč išče najboljše mlade kadre za konkretna delovna mesta.

Nosilec programa usposabljanja mentorjev je Javni zavod Cene Štupar-CILJ pri dvotedenskem delu z mladimi, pred vključitvijo v usposabljanje na delovnem mestu, pa bodo pomembno vlogo prevzeli programski partnerji s področja mladinskega sektorja – Javni zavod Mladi zmaji, Zavod Bob in Zavod Nefix. Delo z mentorjem, usposabljanje za konkretno službo, bo potekalo tri mesece v okviru programa »Usposabljanje na delovnem mestu« ob podpori Zavoda RS za zaposlovanje.

Potencialna zaposlitev v podjetju

Vodstvo podjetja ali javnega zavoda bo po tromesečnem usposabljanju odločilo, ali bo z vključeno mlado osebo sklenilo delovno razmerje. To bo  odvisno od uspešnosti kandidata za zaposlitev in od zmožnosti podjetja ali zavoda za financiranje te zaposlitve. Avtomatizma med usposabljanjem in zaposlitvijo ne bo. Cilj projekta je trajno zaposliti čim večji delež mladih, ki bodo uspešno zaključili usposabljanje.

S projektom Kul služba! Mestna občina Ljubljana sporoča, da se zaveda občutljivega položaja mladih na trgu dela, podjetja v okviru velike mestne družine pa se lahko izkažejo kot mladim prijazna in še bolj družbeno odgovorna, hkrati pa s tem projektom uresničijo nekatere lastne cilje, ki so povezani s kadrovsko krepitvijo in usposabljanjem njihovih sodelavcev.

Prizadevali si bomo za nadgradnjo projekta v naslednjih fazah v smislu širšega nabora poklicev, tako iz zasebnega in nevladnega sektorja, kot tudi v smeri podaljševanja dobe usposabljanja na delovnem mestu. Pričakujemo, da bomo v ta namen pridobili evropska sredstva, ko bodo na voljo.

             

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih