Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti

EKONOMSKI TEHNIK/EKONOMSKA TEHNICA (SSI, PTI)

 2. PREDMET: GOSPODARSTVO

Pri drugem izpitnem predmetu se ocenjujejo splošne in poklicne kompetence, ki jih boste pridobili v obveznih strokovnih modulih programa:

SSI:

  • POSLOVANJE PODJETIJ,
  • EKONOMIKA POSLOVANJA IN
  • SODOBNO GOSPODARSTVO.

PTI:

  • PROJEKTI IN POSLOVANJE PODJETJA
  • DELOVANJE GOSPODARSTVA IN EKONOMIKA POSLOVANJA. 

Na izpitu kandidat pokaže naslednje kompetence:

  • obvladovanje poslovanja podjetja,
  • analiziranje in reševanje konkretnih strokovnih problemov na delovnem mestu,
  • obvladovanje slov. strok. terminologije s področja gospodarstva in gospodarjenja,
  • strokovno komunikativnost,
  • inovativnost in podjetnost,
  • naravnanost k strankam.

 

Pisni izpit

  • izpitna pola 1 (45 minut)
  • izpitna pola 2 (45 minut)

Dovoljeni pripomočki: žepno računalo brez grafičnega zaslona

Maksimalno št. doseženih točk: 40

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 60

 


 GASTRONOMSKI TEHNIK/GASTRONOMSKA TEHNICA (PTI) 

  1. PREDMET: GASTRONOMIJA IN TURISTIČNE STORITVE

Pri drugem izpitnem predmetu se ocenjujejo splošne in poklicne kompetence, ki jih kandidat pridobi v obveznih strokovnih modulih programa RECEPTORSKA DELA, NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA, OBLIKOVANJE GOSTINSKE PONUDBE IN OBROKI IN DOGODKI Z ANIMACIJO.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • obvlada delo na recepciji,
  • komunicira z gosti skladno s pravili poslovnega komuniciranja,
  • pri delu skrbi za lastno zdravje in zdravje gostov,
  • pozna živila in pijače ter z njimi ustrezno ravna glede na sestavo in lastnosti,
  • vrednoti prednosti in slabosti posameznih oblik prehrane,
  • pozna in obvlada poslovanje v gostinskih podjetjih,
  • trži gostinske in turistične storitve ter kritično ovrednoti rezultate poslovanja,
  • presoja in utemeljuje ukrepe ter odločitve v različnih poslovnih situacijah,
  • obvlada in uporablja slovensko strokovno terminologijo s področja gostinstva in turizma,
  • samostojno rešuje probleme na svojem strokovnem področju.

Pisni izpit:

  • izpitna pola 1 (30 minut)
  • izpitna pola 2 (60 minut)

Dovoljeni pripomočki: žepno računalo brez grafičnega zaslona

Maksimalno št. doseženih točk: 50

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 50

 


GASTRONOMSKO –TURISTIČNI TEHNIK/ GASTRONOMSKO TURISTIČNA TEHNICA (SSI)

 

  1. PREDMET: GASTRONOMIJA IN TURIZEM S PODJETNIŠTVOM

Pri drugem izpitnem predmetu se ocenjujejo splošne in poklicne kompetence v modulih OSNOVE V GOSTINSTVU IN TURIZMU, PODJETNIŠTVO IN ZAKONODAJA, POSLOVNO KOMUNICIRANJE IN IKT TER NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • obvlada in uporablja slovensko-strokovno terminologijo s področja gostinstva in turizma,
  • komunicira skladno s pravili splošnega in poslovnega bontona, poslovne morale in običajev,
  • pri delu skrbi za lastno zdravje in zdravje gostov,
  • vrednoti prednosti in slabosti posameznih oblik prehrane,
  • izvaja animacijo, prilagojeno ciljni skupini,
  • obvlada poslovanje v gostinskih in turističnih podjetjih,
  • trži gostinske in turistične storitve ter vrednoti rezultate poslovanja,
  • presoja in utemeljuje ukrepe ter odločitve v različnih poslovnih situacijah,
  • vključuje slovensko narodno in kulturno dediščino v gostinsko in turistično ponudbo.

Pisni izpit:

  • izpitna pola 1 (30 minut)
  • izpitna pola 2 (60 minut)

Dovoljeni pripomočki: žepno računalo brez grafičnega zaslona

Maksimalno št. doseženih točk: 50

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 50


KOZMETIČNI TEHNIK (SSI)

 

  1. PREDMET: KOZMETIKA

V predmetnem izpitnem katalogu za poklicno maturo za drugi predmet z nazivom  Kozmetika so zajete splošne in poklicne kompetence, ki so jih pridobili kandidati pri modulih:

  • KOZMETIČNI IZDELKI
  • KOŽA IN KOŽNE BOLEZNI
  • SPLOŠNA KOZMETOLOGIJA
  • SOMATOLOGIJA

 Pisni izpit: 

  • izpitna pola (90 minut)

Dovoljeni pripomočki: nalivno pero ali kemični svinčnik

Maksimalno št. doseženih točk: 40

 

Ustni izpit: odgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 60

 

 

  LOGISTIČNI TEHNIK (SSI, PTI)

 

  1. PREDMET: LOGISTIKA

Kandidati, ki opravljajo poklicno maturo po programu srednjega strokovnega izobraževanja Logistični tehnik, na izpitu izkazujejo splošne in poklicne kompetence, ki so jih pridobili v strokovnih modulih TEHNOLOGIJA BLAGOVNIH TOKOV IN LOGISTIKA TOVORNIH TOKOV.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • uporabo matematičnih postopkov v reševanju problemov,
  • samostojno opredelitev postopkov v reševanju logističnih nalog,
  • samostojno izbiro postopkov in odločanje o rešitvah,
  • uporabo različnih oblik vrednotenja kakovostnih rešitev logističnih procesov,
  • obvladovanje izbire blagovno logističnih in drugih podsistemov logistične infrastrukture, sredstev mehanizacije, sredstev transporta, informacijske opreme, prometne opreme in transportnih tehnologij,
  • urejanje logističnih informacij in informacij prometnih podsistemov,
  • natančnost in inovativnost pri reševanju strokovnih problemov,
  • zavedanje o prometni in splošni varnosti v vseh prometnih podsistemih.

Pisni izpit

  • izpitna pola 1 (35 minut)
  • izpitna pola 2 (85 minut)

Dovoljeni pripomočki: žepno računalo brez grafičnega zaslona. nabor enačb in konstant, ravnilo, nalivnik ali kemični svinčnik

Maksimalno št. doseženih točk: 60

 

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 40

 


PREDŠOLSKA VZGOJA (SSI, PT)

  1. PREDMET: VZGOJA PREDŠOLSKEGA OTROKA

Kandidati, ki opravljajo poklicno maturo po programu srednjega strokovnega izobraževanja Predšolska vzgoja, na izpitu izkazujejo splošne in poklicne kompetence, ki so jih pridobili v strokovnih modulih PEDAGOGIKA IN PEDAGOŠKI PRISTOPI V PREDŠOLSKEM OBDOBJU, RAZVOJ IN UČENJE PREDŠOLSKEGA OTROKA, KURIKULUM ODDELKA V VRTCU IN VARNO IN ZDRAVO OKOLJE.

Kandidat izkaže doseganje naslednjih ciljev ter splošnih in poklicnih kompetenc:

  • poznavanje razvoja predšolskega otroka, motoričnih in duševnih procesov ter spodbujanja otrokovega celostnega razvoja na različne načine,
  • uporaba sodobnih pedagoških metod in oblik dela z otroki,
  • poznavanje organizacije vrtca ter kurikula in sodelovanja pri načrtovanju, pripravi in izvajanju dejavnosti kurikula v vrtcu,
  • vzpostavitev in vzdrževanje ustreznih odnosov, sporazumevanje in vodenje otroka in skupine otrok,
  • nudenje podpor pri osebnem razvoju ter ustrezni negi in varstvu otork s posebnimi potrebami,
  • varovanje zdravja in okolja, zagotavljanje vzdrževanja prostor, opreme in delovnih sredstev ter varovanje otroka pred zlorabami,
  • učinkovito sporazumevanje s starši in sodelavci,
  • načrtovanje, priprava, izvedba in evalviranje lastnega dela.

 

Pisni izpit:

  • izpitna pola 1 (30 minut)
  • izpitna pola 2 (60 minut)

Dovoljeni pripomočki: nalivno pero ali kemični svinčnik

Maksimalno št. doseženih točk: 70

Ustni izpitodgovarjate na 3 vprašanja, ki ste jih izbrali z izpitnim listkom.

Maksimalno št. doseženih točk: 30

Informacije

Nina Savšek

030 705 895

nina.savsek@cene-stupar.si

 

Tanja Zakotnik Jeršin

041 606 057

tanja.jersin@cene-stupar.si

 

Renata Bačvić

030 333 500

renata.bacvic@cene-stupar.si

 

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih