Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
starost, kompetence

Ali sem stara?

S sodelavko Sando (40 let) se pogovarjava o organizaciji načrtovanega dogodka, o možnih tematikah ter gostih. Načneva tudi temo o medgeneracijskih razlikah in mi pravi, da ima za gostjo v mislih vodjo kadrovske službe nekega podjetja, s katerim sodelujemo. Slednja naj bi bila idealna, saj lahko pove, kako tudi sama, kot starejša zaposlena, deluje znotraj mladega tima.

Sanda, ti to resno!? 

Poskušam zadržati trzljaje presenečenja, ki zavejejo po mojem obrazu, a ne gre. Zakaj? Ker je ''gospa iz kadrovske'' moj letnik – žlahtni 1979. Sanda, ti to resno?!?!? Zakaj sem bila presenečena? Ne zato, ker zase mislim, da sem rosno mlada, bolj zato, ker sem bila do sedaj vajena, da mi o pogledu na “mlade” dejansko govori nekdo, ki ga do upokojitve čaka le še nekaj let.  

 

45+ in zatikanje jezika   

Ko sedim na sestankih v podjetjih in promoviram naš super projekt Svetovanje za zaposlene, ki ga vodim na Cenetu, se mi vsakič zatakne jezik. Neznačilno za zgovorno osebo kot sem jaz! In kaj je tisto, kar mi je tako težko izustiti? Gre namreč za projekt, ki je primarno namenjen ''starejšim zaposlenim''*, v kategorijo ''starejših'' pa, po dikciji projekta, sodijo starejši od 45 let (vse navednice so postavljene namenoma).  

 

Besedi starejši in 45+ let, po mojem skromnem mnenju, pač ne bi smeli biti v (besedni) zvezi! Predstavljajte si, kako postane situacija še bolj zanimiva, jezik postane še bolj previden, ko nam nasproti sedi predstavnik podjetja, ki po letih sodi v projektno ciljno skupino. Ampak oprostim našim financerjem, pravzaprav sem jim hvaležna, saj smo s projektom pomagali več kot 800 zaposlenim in če sem popolnoma iskrena, nekaj manevrskega prostora vendarle imamo.  

 

Kdaj si torej star?  

Vsled dogodkom in z željo dokazati, da še nisem za odmet, sem se zopet spravila delati mini raziskavo, seveda tudi tokrat statistično nezanesljivo. Znance in prijatelje sem spraševala (predvsem preko socialnih omrežij, ki jih svojim letom navkljub s pridom uporabljam), kdaj za njih nastopi starost, kdaj je človek star. Za nameček sem jih prosila, da to vprašajo tudi svoje otroke. Ob zbiranju podatkov sem se zelo zabavala.  

 

Ste v mladosti pisali s ptičjim peresom?  

V moji mini raziskavi je sodelovalo 25 odraslih in 19 otrok. Kljub majhnemu numerusu, sem dobila zanimive odgovore. Razdelila jih bom v dva sklopa in sicer, odgovore otrok bom ločila od odgovorov odraslih.  

 

Kdaj si torej star?  

Dajmo tokrat otrokom prednost, ''starejši'' bomo že počakali: 

  • Veliko otrok (starih od 5 – 15) pravi, da si star, ko ti posivijo lasje (ali pa jih zgubljamo), se pojavijo bolečine v križu, ko nimaš več mlečnih zob, ko si zguban, ko dobiš vnuke, ko te telo več ne dohaja.  

  • Starost, ki so jo navajali je bila različna, večinoma pa so otroci menili, da si star pri letih nekje od 50 do 100. Sem pa tja se je pojavila kakšna smešno nizka številka, ki je seveda ne bom omenjala J.  

  • Potem pa je bilo tu še nekaj zabavnih odgovorov, ki si zaslužijo biti zabeleženi:  

    • Prijateljeva petnajstletna hči je na njegovo vprašanje, kdo je boomer (osebe rojene v t.i. baby boom generaciji) odgovorila, da tisti stari 30+ let. Njegov odgovor je bil: ''Te spet vprašam čez 15 let.'' 

    • Star si, ko se poročiš in ko greš delat. 

    • Znanko je otrok vprašal, če smo mi v mladosti pisali s ptičjim peresom in ali smo takrat že poznali krede.

    • Otroci so mamicam rekli, da so mlade (cca 40 let), ko pa se je pričela debata o še enem dojenčku, so kaj hitro rekli, da so stare (prestare za dojenčka).  

 

In kaj pravimo odrasli?  

Odrasli, po pričakovanjih, menijo, da je starost povezana s stanjem duha, da biološka starost ne pove veliko o človeku. Pomembna je posameznikova energija, iskrica v očeh, volja do učenja, motivacija za razvoj. Odrasli menimo, da smo stari takrat, ko smo fizično nezmožni poskrbeti zase zaradi starosti, ko izgubimo željo po razvoju in napredku ali, kot je rekel moj sodelavec Rok (35 let), ko le še čakamo na penzijo. Vsi pa smo se strinjali, da smo tudi sami v različnih življenjskih obdobjih gledali drugače na starost. Vsi pomnimo, kako so se nam kot najstnikom tridesetletniki zdeli absolutno prestari za žuranje, kaj ne? Prav tako je prisotno zavedanje, kot pravi sodelavka Dragica (42 let), da biološka starost s časom prinese določene realne omejitve v življenju in na delovnem mestu, ki jih je potrebno upoštevati.  

 

In jaz? Ali sem stara?  

Sedemletna hčerka mi je že pred časom povedala, da sem stara, a da ne zgledam stara. Kupim! Ko sem te dni začela povpraševati o percepciji starosti, si je vendarle premislila in rekla, da je star nekdo pri 80. letih. Kupim tudi to! Sodelavka Jana (45 let) pravi, da je sedaj šele začela živeti, da so misli bolj čiste, bistre in všeč mi je ta miselnost.  

 

V tokratnem blogu brezsramno razkrivam svoja leta in leta članov našega tima. Dragi moji, ne zamerite mi! To, da razkrivam naša leta, le pomeni, da nas vidim kot mlade! Všeč mi je, da se še vedno lahko mladostno šalimo (kaj šalimo, tudi norčujemo) na lasten in tuj račun, da imamo lahko globoke pogovore in tudi plehke in če nam je namenjeno še dolgo sodelovati, upam, da tako tudi ostane.  Prav tako pa verjamem, da je pomembno, da smo dovolj zreli in upoštevamo omejitve, ki nam jih leta (kot tudi našim strankam) prinašajo ali utegnejo prinesti. Zase gotovo lahko rečem, da se počutim drugače kot pri tridesetih. Določene stvari so boljše, določene pa terjajo prilagajanje z moje strani in oboje je o.k.  

 

Sanda, oprostim ti! 

Tudi zato, ker v resnici tudi jaz plujem v medgeneracijskem morju in spoznavam vse tokove, prednosti in pasti medgeneracijskih razlik.  Zato nas dogodek na to temo gotovo še čaka, saj je že krmiljenje med različnimi generacijami v današnjem pestrem demografskem morju kompetenca sama po sebi. O kompetencah pa bomo govorili na skorajšnjem dogodku, ki smo ga poimenovali Kompetence v novi realnosti. Prisrčno vabljeni!  

 

 

 

Za vas piše: 

MAJA ROTAR, svetovalka

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z več kot petnajstletnimi izkušnjami s področja karierne orientacije in razvoja človeških virov. Delo na področju razvoja kariere ji sledi že od njene prve zaposlitve in jo dohiti, ne glede na to h kateremu delodajalcu gre. Različne ciljne skupine ji niso tuje, takrat pride na dan socialna delavka, ki se še vedno skriva v njej. Ob tem izvaja treninge za razvoj mehkih veščin, usposablja druge strokovne delavce na področju karierne orientacije in raziskuje področje merjenja kompetenc. Matematike in fizike ne mara, a zavoljo kvalitete dovoljuje vstop merskim instrumentom v njeno polje dela. Najbolj je srečna, ko ji uspe doseči idealno razmerje med osebnim delom z ljudmi in poglabljanjem v stroko. Rada preučuje ljudi in njihovo vedenje ter pri tem uporablja različne metode. Podjetjem svetuje pri razvoju kadrov, njihovim zaposlenim pa glede njihovega lastnega razvoja.

 

Maja je vodja projekta Svetovanje za zaposlene (projekt sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport).

 

Sodelavci o Maji:

  • Zapomni si vsa imena.
  • Izredno zanimivo jo je poslušati, saj vsako še tako nezanimivo stvar naredi zanimivo (včasih jo sogovorniki poslušajo z odprtimi usti).
  • Usmerjena je v ideje (strokovnjakinja) zagnana za ideje, ne odstopa od začrtanih ciljev, preudarna (premisli, preden se odloči).

 

Maja je dosegljiva na:

maja.rotar@cene-stupar.si

030 704 364

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih