Podrobno

Ferfl | Javni Zavod Cene Štupar

Ferfl ni navaden feferonček! Gre za celovit program spodbujanja podjetniških idej z družbenim učinkom, ki različne generacije spodbuja, da začnejo razmišljati o boljši prihodnosti in pričnejo razvijati podjetniške ideje s pozitivnimi učinki za družbo in okolje, v katerem živimo.

Logo Ferfl

 

 

Imate idejo, ki je bila do sedaj spregledana zaradi »majhnosti«, »lokalnosti« ali nizke finančne dostopnosti? Vas je strah, vam zmanjka motivacije in podjetniškega znanja? Iščete možnosti za izboljšanje svoje dejavnosti, razmišljate, kako bi si sami ustvarili delo oz. delovno mesto?

 

Na področju podjetništva z družbenim učinkom (socialnega podjetništva) je v Sloveniji v zadnjih letih mogoče zaznati vedno intenzivnejši razvoj. Opazili pa smo, da je kljub velikemu zanimanju ljudi za tovrstno podjetništvo v slovenskem okolju na voljo bistveno premalo kvalitetnega socialnopodjetniškega znanja, ki bi posameznika peljalo od čistih podjetniških osnov do oblikovanja produkta in vstopa na trg. Zato smo se odločili, da zainteresiranim nosilcem socialnopodjetniških idej ponudimo intenziven izobraževalni program, imenovan »Program spodbujanja podjetništva z družbenim učinkom FERFL – Vroče ideje za družbeno odgovorno podjetništvo«.

 

Z izvajanjem programa FERFL podpiramo podjetniške iniciative oz. posameznike, ki želijo s svojimi podjetniškimi idejami izboljšati delovanje družbe, v kateri živimo. Organiziramo intenziven in celosten socialnopodjetniški izobraževalni program, ki udeležencem na enem mestu ponudi kvalitetno znanje in vrhunsko mentorstvo pa tudi dostop do finančnih virov in osnovne infrastrukture, potrebne za pričetek posla. Podpiramo iniciative in posameznike, ki imajo dobre podjetniške ideje, vendar so zaradi svoje »majhnosti«, »lokalnosti« in »nizke finančne (in visoke družbene) donosnosti« spregledani v obstoječem podjetniškem podpornem okolju.

 

Program sestavljajo štirje večji sklopi.

1. Natečaj za podjetniške ideje z družbenim učinkom

2. Startup vikend podjetništva z družbenim učinkom

3. Šola podjetništva z družbenim učinkom

4. Socialnopodjetniški inkubator

Startup vikend je drugi sklop aktivnosti v okviru celotnega programa.

 

Gre za intenzivno 49 urno podjetniško izkušnjo, ki traja od petka popoldne do nedelje zvečer in udeležencem ponuja priložnost razvoja lastnih poslovnih družbeno učinkovitih idej. V petek popoldne se sestavi ekipe po 3-5 oseb in vsaka od teh razvija svojo poslovno idejo celoten vikend. Število ekip na vikendu je omejeno, zato v primeru velikega števila udeleženih, udeleženci s pomočjo moderatorja in mentorjev izberejo poslovne ideje, ki jih bodo razvijali.

 

Tekom vikenda se boste učili oblikovanja poslovnih modelov po modelu Vitkega podjetništva, izdelovanja prototipov, učinkovitega podjetniškega raziskovanja ter oblikovanja kakovostne predstavitve poslovnih idej. Naučili se boste tudi metod, s katerimi se da hitro preveriti kakovost določene poslovne ideje. Pri tem vam bosta ves čas  pomagala moderator in mentor, v soboto popoldne pa se vam bodo pridružili podjetniški gosti, ki bodo ekipe pri razvoju njihovih idej usmerjali s svojim znanjem in izkušnjami. Poleg učenja metodologije preverjanja poslovne ideje bodo organizirane tudi različne tematske delavnice.

 

Oblikovane poslovne ideje boste v sklepnem delu dogodka, v nedeljo popoldne, predstavili strokovni komisiji, ki bo izbrala dva zmagovalca. Skupaj s štirimi zmagovalci natečaja, se zmagovalci vključijo v Šolo podjetništva.

 

Strokovno komisijo sestavlja 9 članov.

 

Udeležba na vikendu ne pogojuje prijave na Natečaj, prav tako udeleženca ne obvezuje k prijavi na natečaj.

 

Na vikend se morate obvezno prijavitiUdeležba je brezplačna!

Dva zmagovalca Startup vikenda in štirje zmagovalci natečaja, skupno torej šest  ekip (ali posameznikov), dobijo mesto v šoli podjetništva.

 

V dveh mesecih bodo bodoči podjetniki v okviru različnih tematskih delavnic poglabljali podjetniško znanje. Delavnice bodo potekale enkrat tedensko. Tedensko se bodo srečevali z mentorjem, ob tem pa aktivno razvijali podjetniško idejo in intenzivno gradili prototip svojega izdelka oziroma storitve. Pripravljali se bodo za vstop na trg. 

 

Šola podjetništva je torej namenjena le zmagovalcem Startup vikenda in natečaja in je zanje, ob aktivni udeležbi, brezplačna. Pred pričetkom se podpiše pogodba, kjer se dogovorijo medsebojne pravice in obveznosti.

 

Šola se zaključi z izborom dveh zmagovalcev oziroma zmagovalnih ekip, ki pridobita priložnost, da svojo podjetniško pot pričneta v Socialno podjetniškem inkubatorju. 

 

Verjamemo, da je najučinkovitejša nagrada za »mlade« podjetnike celovito podjetniško znanje ter vsestranska podpora ob zagonu podjetja. Motivirani in proaktivni podjetniki bodo znali izkoristiti  ponujeno znanje in svetovanja.

 

Dvema zmagovalcema Podjetniške šole omogočimo brezplačen vstop v Socialno podjetniški inkubator. Tu nosilci dveh idej dokončno lahko oblikujejo podjetniško idejo, s katero bodo uresničevali lastno vizijo.

 

Od članov inkubatorja pričakujemo, da svoj produkt lansirajo na trg in začnejo poslovati. Podpiramo jih pri razvoju in rasti. Vsakemu izmed dveh zmagovalcev oziroma zmagovalnih ekip je v socialno podjetniškem inkubatorju tri mesece zagotovljeno:

  • osnovna infrastruktura (skupen prostor – pisarna),
  • podjetniško mentoriranje oz. spremljanje napredka ideje (tedenska srečanja s podjetniškim svetovalcem).

 

Socialno podjetniški inkubator deluje v okviru DPlaca – Stičišča podjetniških idej z družbenim učinkom

 

Zmagovalci preteklih sezon programa Ferfl, ki že delujejo na trgu:

Vitalizemwww.vitalizem.si

BisterUm: https://www.facebook.com/BisterUm/ 

Mimice: https://www.facebook.com/mimiinjojo

DŠkatla:  https://www.facebook.com/dskatlahttps://www.facebook.com/dskatla

             

 

Mira Jakupaj

030 640 262 

mira.jakupaj@cene-stupar.si

 

 

Maja Rotar

030 704 364

maja.rotar@cene-stupar.si

 

 

V sklopu natečaja, ki predstavlja prvi sklop aktivnosti, zbiramo prijave vročih, Ferfl podjetniških idej z družbenim učinkom. Nosilci idej z realizacijo ustvarjajo produkte ali storitve, ki imajo visoko dodano vrednost za družbo.

 

Krovni dokument natečaja je Razpisna dokumentacija, v kateri so podane splošne informacije o natečaju, o predmetu natečaja oziroma kaj iščemo, roku za sprejem in način oddaje prijav, o sestavi strokovne komisije, objavi rezultatov natečaja, pogojih za sodelovanje na tečaju ter ocenjevanju in razglasitvi zmagovalcev natečaja.

 

Na natečaj lahko svojo idejo prijavite tako pravne kot fizične osebe, ne glede na vaš  položaj oziroma status. Odgovorili boste na 12 vprašanj, od teh jih bo strokovna komisija ocenila 9.

 

Strokovno komisijo sestavlja 9 članov .

 

Če ste v dvomih, vas je strah, kako začeti podjetniško pot, ali pa vaša ideja še ni dovolj jasna, vendar razmišljate o podjetništvu, se lahko najprej udeležite Startup vikenda podjetništva z družbenim učinkom. Na vikendu se boste v treh dneh naučili orodja za preverjanje podjetniške  ideje, razširila se vam bodo obzorja, spoznali boste somišljenike, se povezali in se predvsem veliko novega naučili.

 

V okviru natečaja se izbere štiri zmagovalce, ki se z dvemi zmagovalci Startup vikenda vključijo v Šolo podjetništva. 

 

Sodelovanje na Natečaju je za vse udeležence brezplačno!

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih