Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Podrobno
Opismenjevanje za odrasle govorce drugih jezikov | Cene Štupar - CILJ

Opismenjevanje za odrasle govorce drugih jezikov | Cene Štupar - CILJ

Program je namenjen opismenjevanju oseb, katerih prvi jezik ni slovenščina.

Opismenjevanje v slovenščini za odrasle govorce drugih jezikov (z dodatkom za mladoletnike – prosilce za mednarodno zaščito)

 

Program je namenjen opismenjevanju oseb, katerih prvi jezik ni slovenščina. Cilj programa je opismeniti mladoletnike – prosilce za mednarodno zaščito, da se bodo lahko pripravili in uspešneje vključili v osnovno šolo za odrasle oziroma drugo ustrezno izobraževanje.

 

 Udeleženec po uspešno zaključenem programu prejme javnoveljavno potrdilo o udeležbi.

 

V programu se preverja in ocenjuje doseganje znanj, ki so opredeljena s programom in osebnim individualnim izobraževalnim načrtom. Preverjanje poteka skozi celotno trajanje programa.

 

V primeru, da se program izvaja za mladoletnike – prosilce za mednarodno zaščito, se lahko v skladu z njihovimi izobraževalnimi potrebami 300-urni program podaljša za 100 ur.

 

V obdobju 2016/2017 smo izvedli 400-urni program Opismenjevanja v slovenščini za govorce drugih jezikov za mladoletnike brez spremstva, prosilce za mednarodno zaščito. 

 

 

 

V dogovoru z naročnikom.

 

Alida Zagorc Šuligoj

041 727 458

alida.suligoj@cene-stupar.si

 

Katja Potočnik Nussdorfer

030 313 617

katja.potocnik@cene-stupar.si

 

Urška Pahulje

041 349 182

urska.pahulje@cene-stupar.si

 

Naročnik:
Ministrstvo za notranje zadeve RS
Številka naročilnice:
N1711-16-0085 z dne, 16. 9. 2016.

 

Program:
OPISMENJEVANJE V SLOVENŠČINI ZA GOVORCE DRUGIH JEZIKOV Z DODATKOM ZA MLADOLETNIKE – PROSILCE ZA MEDNARODNO ZAŠČITO, 300 ur + 100 UR

 

Vodja jezikovne šole:
Alida Zagorc Šuligoj, prof. ital. jezika in univ. dipl. bibl.
Strokovni delavci / izvajalci programa:
Špela Casagrande, prof. slov., Anja Tomazin, prof. slov., Sara Jakopič, prof. raz. pouka, Svetlana Jandrić, prof. slov.
Medkulturna mediatorja:
Katja Kumar in Hevidar Mustafa

 

V obdobju od 12. 12. 2016 do 15. 6. 2017 je bil v prostorih javnega zavoda Cene Štupar – CILJ izveden 400-urni program Opismenjevanja v slovenščini za govorce drugih jezikov za mladoletnike brez spremstva, prosilce za mednarodno zaščito. 1. 12. 2016 je bila v Azilnem domu v Ljubljani izvedena predstavitev programa. Predstavitve se je udeležilo 26 mladoletnih prosilcev za mednarodno zaščito. Predstavitvi programa je sledilo ugotavljanje in preverjanje znanja logičnega razmišljanja, matematike in rabe prvega jezika potencialnih udeležencev programa. Na pomoč so nam priskočili zaposleni v Azilnem domu, gospa Tina Kotar in prostovoljci UNHCR in Slovenske filantropije. Pri pripravi osebnih izobraževalnih načrtov so sodelovale strokovne delavke javnega zavoda Cene Štupar – CILJ, in sicer: Sara Jakopič, Anja Tomazin, Katja Višnjić Škrabec, Katja Nussdorfer Potočnik, Alja Sabadžija, Hevidar Mustafa, Katja Kumar in Alida Zagorc Šuligoj.

 

Program je trajal približno 7 mesecev. Pouk je potekal v dopoldanskem času v skupnem obsegu 12 – 20 ur tedensko. V program je bilo vključenih 18 mladoletnikov brez spremstva. Skupina udeležencev je bila heterogena. Udeleženci so imeli skupno točko le v tem, da niso znali slovensko in da so mladoletni prosilci za mednarodno zaščito v RS. Na podlagi individualnih razgovorov je bilo ugotovljeno, da se zelo razlikujejo po interesih, sposobnostih za učenje, preteklih izkušnjah s šolanjem in učenjem tujih jezikov, splošni razgledanosti, poznavanju novega okolja in stopnji pismenosti. Zaradi naštetih dejavnikov delo v skupini ni skupinsko, temveč individualno. Pouk poteka na takšen način, da ima vsak udeleženec svojo aktivnost.
Vključevanje ljudi v vseživljenjsko učenje je nujno, če želimo ohranjati in razvijati naše sive celice.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih