Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Podrobno
Dvig ravni pismenosti | Cene Štupar - CILJ

Dvig ravni pismenosti | Cene Štupar - CILJ

Projekt je namenjen izboljšanju usposobljenosti posameznika za delo in življenje v družbi temelječi na znanju.

Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana je bil izbran na Javnem razpisu za sofinanciranje izobraževalnih programov za dvig ravni pismenosti in Projektno učenje za mlajše odrasle od 2010 do 2013 Ministrstva za izobraževanje znanost in šport za operacijo Dvig ravni pismenosti, v okviru katere izvajamo v letih 2011, 2012 in 2013 naslednje programe:

 

1.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Jaz in moje delovno mesto (UŽU MDM)
2.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Most do izobrazbe (UŽU MI)
3.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Izzivi podeželja (UŽU IP)
4.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Beremo in pišemo skupaj (UŽU BIPS)
5.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Moj korak (UŽU MK)
6.) Računalniška pismenost za odrasle – RPO

 

Udeležba v programih je brezplačna, saj operacijo financira Evropska unija iz Evropskega Socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Vse programe so razvili na Andragoškem centru Republike Slovenije.

 

Vsi programi so javno veljavni, kar pomeni, da si udeleženci po uspešno zaključenem usposabljanju pridobite javno veljavno listino.

 

Operacija se delno financira iz Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: 3. razvojne prioritete: Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja; prednostne usmeritve 3.2: Izboljšanje usposobljenosti posameznika za delo in življenje v družbi temelječi na znanju.

 

 

PROJEKT JE ZAKLJUČEN

 

       

 

1.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Jaz in moje delovno mesto (UŽU MDM)

Gradivo UZU MDM-1.izvedba

Gradivo UZU MDM-2.izvedba

Gradivo UZU MDM-3.izvedba

 

Razvoj tehnologije in nenehne spremembe v okolju zahtevajo, da si vsi zaposleni, vključno s tisti na manj zahtevnih delovnih mestih, pridobivajo neformalna znanja in spretnosti, ki jim omogočajo lažje inbolj kakovostno opravljanje dela.

UŽU MDM je program, ki je namenjen zaposlenim na enostavnih, manj in srednje zahtevnih delovnih mestih, da si pridobite ključne kompetence za kakovostno opravljanje dela oz. nalog na delovnem mestu, ki jih prinaša razvoj tehnologije in nenehne spremembe v okolju. Prav tako program omogoča ustvarjanje pogojev za osebnostni razvoj udeležencev.

Udeleženci si v programu razvijate temeljne zmožnosti na naslednjih področjih: sporazumevanje v slovenskem in tujem jeziku, računanje, človek, okolje, znanost in tehnologija, informacijsko-komunikacijska tehnologija, socialne spretnosti, aktivno državljanstvo in zmožnost učiti se učiti.

Posebna ciljna skupina so zaporniki, ki zaradi prestajanja kazni nimajo primernih informacij in znanja, kako si po izteku kazni zagotoviti izboljšanje poklicnega položaja in varnejšo prihodnost v tehnološko hitro se razvijajoči družbi.

 

2.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Most do izobrazbe (UŽU MI)

Gradivo UŽU MI – 1. izvedba

 

Za vse, ki se želite vključiti v izobraževanja ali ste že vključeni, pa vam primanjkuje temeljnih znanj in spretnosti za lažje obvladovanje nove učne snovi.

UŽU MI je namenjen manj izobraženim odraslim, ki se želite izobraževati naprej, si pridobiti prvi poklic ali zvišati stopnjo izobrazbe ter si tako povečati možnosti zaposlitve oz. zvišati kvaliteto življenja.

V programu si boste pridobili temeljno znanje in spretnosti, si povečali motivacijo za učenje, pridobili učne tehnike, razvili komunikacijske spretnosti ter se usposobili za aktivno vlogo posameznika v družbi.

Posebna ciljna skupina so zaporniki, ki želijo nadaljevati šolanje ali se že izobražujejo.

 

3.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Izzivi podeželja (UŽU IP)

Gradivo UŽU IP – 1. izvedba

Gradivo UŽU IP – 2. izvedba

Gradivo UŽU IP – 3. izvedba

 

Podeželje v Sloveniji je vir neizkoriščenih naravnih potencialov in perspektivnih dejavnosti, ki predstavljajo priložnost za podeželsko prebivalstvo.

UŽU IP je program, namenjen prebivalcem podeželja, ki so motivirani za pridobitev temeljnih spretnosti in novih znanj za izboljšanje svojega ekonomskega in socialnega položaja ter za izvajanje dejavnosti na podeželju (izvajanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji ali osebnega dopolnilnega dela).

V programu boste prepoznali neizkoriščene naravne potenciale okolja, si pridobili nova znanja za izvajanje dejavnosti, si pridobili usposobljenost za uporabo informacijske tehnologije, se seznanili z osnovami podjetništva, se uposobili za iskanje, izbiro in rabo informacij.

Posebna ciljna skupina so zaporniki, pretežno prebivalci podeželja, ki so motivirani za pridobitev temeljnih spretnosti in novih znanj za izvajanje dejavnosti na podeželju.

 

4.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Beremo in pišemo skupaj (UŽU BIPS)

Gradivo UŽU BIPS – 1. izvedba

Gradivo UŽU BIPS – 2. izvedba

Gradivo UŽU BIPS – 3. izvedba

 

Za vse starše, ki želite pomagati svojim otrokom pri opismenjevanju, jih spodbujati in motivirati k učenju, pa vam primanjkuje temeljnih znanj in veščin, je program UŽU BIPS kot nalašč za vas.

UŽU BIPS namenjen staršem, ki imate učence v nižjih razredih osnovne šole (prva triada) in želite spoznati različne učne tehnike in metode za pomoč svojim otrokom pri opismenjevanju. V programu boste spoznali načine spodbujanja otroka k branju, pripovedovanju, obnovi, opisu in se naučili voditi otroka pri domačih nalogah. Spoznali boste tehnike za urjenje računskih spretnosti otrok ter prednosti in nevarnosti uporabe računalnika in interneta za otroke. Seznanili se boste z izobraževalnimi, kulturnimi in drugimi ustanovami, ki so lahko v korist vašim otrokom. Starši obiskujete program skupaj z otroki.

 

5.) Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Moj korak (UŽU MK)

Gradivo UŽU MK – 1. izvedba

 

Za vse osebe, ki v vsakdanjih življenjskih situacijah potrebujete pomoč za doseganje večje samostojnosti in socialne vključenosti.

UŽU MK je namenjen vsem, ki potrebujete boljše obvladovanje temeljnih spretnosti za bolj samostojno in kakovostno življenje. V programu boste obnovili, pridobili in dopolnili spretnosti ter znanje za doseganje višje splošne poučenosti, izboljšali obvladovanje socialnih situacij, spoznali socialne vloge odraslega, spoznali učne metode in tehnike za lastno izobraževanje, sprejeli načela demokratičnega državljanstva.

Posebna ciljna skupina so zaporniki, ki v vsakdanjih življenjskih situacijah potrebujejo pomoč za doseganje večje samostojnosti.

 

6.) Računalniška pismenost za odrasle – RPO

Gradivo RPO

 

Za vse udeležence, ki ste vključeni v različne programe, ki jih izvajamo na Cenetu Štuparju – CPI, pa vam primanjkuje temeljno znanje za delo z računalnikom za potrebe izobraževanja, poklicnega dela ali vsakdanjega življenja.

Program omogoča, da udeleženci:

 • spoznate osnovne komponente računalnika in razumete nekatere osnovne pojme informacijske tehnologije,
 • se naučite uporabljati osnovne funkcije osebnega računalnika in operacijskega sistema,
 • se naučite organizirati in upravljati z nosilci podatkov in datotekami,
 • se naučite pisati, oblikovati in tiskati besedilo,
 • se naučite uporabljati glavne spletne storitve in elektronsko pošto.

 

Vsebina programa:

 • Temeljna informacijska znanja
 • Izdelava in oblikovanje besedil
 • Uporaba interneta
 • Uporaba elektronske pošte.

Posebna ciljna skupina so zaporniki, ki si želijo pridobiti temeljno znanje za delo z računalnikom z namenom izboljšane resocializacije po prestajanju kazni.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih