Dostopnost
  • Navigacija preko tipkovnice
  • Izključi animacije
Kontrast
  • Visok kontrast
  • Sivine
Besedilo
  • Povečaj pisavo
  • Pomanjšaj pisavo
  • Označi naslove
  • Označi povezave
  • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Vloga staršev pri karierni odločitvi otrok

Vloga staršev pri karierni odločitvi otrok

Verjetno se vsi lahko strinjamo, da je dobro načrtovana kariera pomembna za srečno in zadovoljno življenje.

Starši, ki so že v svojih najstniških letih sprejemali odločitve glede izbire šole in poklica, lahko zdaj zelo dobro razumejo dileme svojih otrok.

Kam se vpisati? Katero šolo izbrati? Je boljši izbor gimnazija ali strokovna šola? Morda poklicna? Je boljše izbrati šolo, ki je blizu ali šolo, ki je v drugem mestu? Po eni strani lahko izkušnje staršev pomagajo, po drugi strani pa so se časi precej spremenili in imajo dandanes otroci drugačne možnosti in odraščajo v drugačnem okolju.

 

Mladim, ki stojijo pred odločitvijo, se po glavi plete veliko vprašanj.

Če imajo nekateri že skoraj neverjetno jasno izdelano vizijo o svoji bodoči karieri, pa je večina njih v poplavi možnosti in informacij zmedena. Na vprašanje, kaj jih zanima, povedo, da nič ali pa jih zanima toliko stvari, da se ne znajo odločiti. Ali pa se odločijo in čez par dni premislijo. Čez par dni si premislijo še enkrat. In tako morda večkrat, dokler ne pride datum, ko je treba izpolniti prijavnico.

 

Da bi starši bili otrokom kar najbolje v pomoč in podporo, jih morajo najprej dobro poznati.

Z njimi so namreč od rojstva in le kdo bi lahko bolje poznal njihove lastnosti, spretnosti, interese, prednosti in slabosti, zmožnosti?! Načrtovanje kariere se ne začne v devetem razredu osnovne šole ali v četrtem letniku srednje. Začne se mnogo, mnogo prej, ko otroka opazujemo, prisluhnemo njegovim sanjam, mu pomagamo razvijati talente in spoznavati samega sebe. Vsak otrok je drugačen. Eden ima dobre komunikacijske spretnosti in rad nastopa, drug obvlada matematiko, tretji rad ustvarja, četrti je dober v športnih aktivnostih, zato je pomembno, da mu starši pokažejo, v čem je dober, namesto da mu vsiljujejo svojo odločitev.

 

Kaj lahko torej storijo starši?

  1. Realno naj ocenijo otrokove lastnosti in sposobnosti.
  2. Če opazijo, da so otrokove želje nerealne, naj mu pomagajo, da sam pride do uvida.
  3. Pomagajo naj otroku odkriti njegove interese tako, da mu omogočijo spoznati čim več poklicev, tudi tistega, ki ga sami opravljajo; vsakdo potrebuje prostor in čas, da odkrije, kaj si želi.
  4. Naj spodbujajo in motivirajo, da ob prvih izzivih otrok ne obupa.
  5. Skupaj z njim naj iščejo informacije, mu omogočijo obisk podjetij, sejmov, kariernih svetovalcev.
  6. Izrazijo naj svoje mnenje, nudijo podporo, a ne narekujejo odločitve - to naj prepustijo otroku.

 

Starši imajo svoj pogled na to, kaj pomeni biti uspešen, mladi pa svojega.

Starši delujejo zaščitniško v želji obvarovati svoje otroke pred napakami in pastmi, s katerimi so se nekoč morda sami morali soočiti. A s tem jih lahko prikrajšajo pri njihovi osebni rasti in razvoju. Najboljše, kar lahko naredijo, je to, da z njimi negujejo zdrav in zrel odnos. Ne glede na to, kam jih bo njihova poklicna pot v življenju zanesla, bodo zaradi zdravih temeljev močnejši.

V Kariernem Placu – Kariernem centru za mlade smo po predhodni najavi mladim na voljo za individualno svetovanje, testiranje, informiranje in pogovor

 

 

Za vas piše: 

SABINA ZUPAN

 

Po izobrazbi univerzitetna diplomirana socialna delavka z večletnimi izkušnjami na področju vseživljenjske karierne orientacije. Na dosedanji poklicni poti je vodila delavnice za brezposelne, usposabljala mentorje v invalidskih podjetjih, ocenjevala delovna mesta v podjetjih, vodila program zaposlitvene in poklicne rehabilitacije ter program aktivne politike zaposlovanja. Je tudi karierna svetovalka in NPK svetovalka ter izvaja individualna svetovanja za lažjo izbiro šole, študija ali poklica. Njen cilj je ljudi opolnomočiti, jih motivirati in aktivirati. Trenutno vodi projekt Karierni Plac – Karierni center za mlade, ki vključuje mlade med 6. in 19. letom, starše ter strokovne delavce. S tem projektom združuje svojo željo in ljubezen do dela z mladimi ter znanja in bogate izkušnje zadnjih let. Stremi k temu, da bi mladi prihajali na trg dela bolj pripravljeni, bolj kompetentni in tako posledično tudi bolj zaposljivi.

 

Sodelavci o Sabini:

  • Družabna, usmerjena v ljudi, rada spoznava nove kraje in obzorja, zelo dobra fotografinja.
  • Je poosebljena natančnost in skrbnost v vseh ozirih.
  • Včasih deluje strogo, a ima veliko srce. Čarobne trenutke v naravi zna odlično ujeti v foto-objektiv. 

 

Sabina je dosegljiva na:

sabina.zupan@cene-stupar.si,

030 722 066

 

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

Pišite nam

Vaš e mail naslov

Vprašanje

Prepišite besedilo iz slike v spodnje polje

Povezane novice

SMEH IN SOLZE (NE)MOTENEGA SVETOVANJA NA DALJAVO

Včeraj mi reče gospa zaskrbljeno:« Veste, jaz delam z rokami.«  Pa sva imeli svetovanje po telefonu. Kakšno debelo uro je trajalo. Obe sva bili zadovoljni, ni naju prekinjalo. Še bolj pomembno - ni je bilo strah, da bo kaj narobe pritisnila.

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA (S)POZNAMO SVOJE PREDNOSTI IN POTENCIAL?
  1. Uspešni ljudje se odlikujejo po tem, da znajo uravnovesiti svoj notranji potencial in vedenje, ki se kaže na zunaj.
  2. Zavedajo se svojih prednosti in omejitev, na podlagi česar lahko obvladujejo težavne situacije ali konflikte tako na strokovnem kot na zasebnem področju
  3. Če se osredotočimo na svoje prednosti, bomo izpolnili osnovni predpogoj za večji poklicni in osebni uspeh.
Zakaj sploh potrebujem računalniška znanja?

Dan po obisku abrahama se je Igor kot vsak ponedeljek zgodaj zjutraj odpravil v službo. Odkar se je njegov mladi, ambiciozni direktor odločil, da bo ukinil papirno poslovanje, mu vsako ponedeljkovo jutro predstavlja ogromen stres. Z računalnikom ni delal nikoli, nikoli mu ni bilo treba. Sedaj pa kar naenkrat sprememba.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih