Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Podrobno
B-WISE

B-WISE

B-WISE (Blueprint for Sectoral Cooperation on Skills in Work Integration Social Enterprises) je Erasmus+ projekt, namenjen razvoju evropske strategije (Blueprint) razvoja spretnosti, potrebnih za socialna podjetja za delovno integracijo.

Namen projekta:

 • Projekt B-WISE bo razvil Evropsko strategijo, ki bo naslovila potrebe po spretnostih v socialnih podjetjih za delovno integracijo (WISE). Posebej se bo posvetil digitalnim spretnostim.

Trajanje: 

 • 48 mesecev (januar 2021- december 2024)

Cilj projekta:

 • Projekt B-WISE je usmerjen v razvoj spretnosti delavcev, nosilcev podpornih storitev (socialni delavci, mentorji ipd.) in managerjev.
 • Drugi cilj projekta je promocija sektorja WISE in izboljšanja zavedanja o pomenu digitalnih tehnologij pri podpori delavcev v zaposlovanju.

 

Da bi dosegli te cilje in pripravili WISE za izzive v prihodnosti, bomo v okviru projekta izvedli:

 1. Pripravili poročilo, ki bo zagotovilo pregled sektorja WISE v Evropi in opredelilo potrebe po znanjih v tem sektorju.
 2. Oblikovali tri učne načrte za usposabljanje, da se odpravijo vrzeli v spretnostih delavcev pri integraciji, tistih, ki jih podpirajo in njihovih menedžerjev.
 3. Uresničili učne načrte tako, da jih preizkusimo v 13 državah, nato pa jih potrdijo še certifikacijski organi.
 4. Razvili evropsko strategijo za nadaljnje obravnavanje potreb po znanju v sektorju WISE tudi po koncu projekta.
 5. Ozaveščali o promociji sektorja WISE kot poklicni izbiri in o pomembnosti uporabe digitalnih tehnologij za podporo ljudem, ki jim grozi večja izključenost s trga dela pri zaposlovanju.

 

Projekt vodita EASPD in ENSIE, vanj pa so vključeni še:

• 16 WISE
• 13 izobraževalnih ustanov
• 1 Evropski raziskovalni inštitut

 

Odbor za svetovanje vključuje:

• 7 EU krovnih organizacij
• 1 mednarodno organizacijo
• 8 predstavnikov regionalnih in nacionalnih odločevalcev

 

Partnerji:

EASPD (koordinator), ENSIE, Arbeit Plus, JKU-Johannes Kepler Universität Linz, Lichtwerk, Fundacion ONCE, Fundácion Coremsa, RES-Réseau d’enterprises sociales, NASOR – National Association of the Socially Responsible Employers, Excellia, ACT Group, Faculty of Law in Zagreb University, La Fédération des Entreprises d’Insertion, AFPA, RISE Romania, ADV Fundatia Alaturi de Voi, Margarita, Ev Zin, ŠENT, Cene Štupar, AIAS Bologna onlus, Idee in Rete, Social Entrepreneurship Association of Latvia, Samaritan Association of Latvia, de omslag, ROC van Amsterdam, Stowarzyszenie Współpracy Regionalnej, RAR Inwestor sp. z o.o., European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises, Scuola Centrale.
Nadzorni odbor: AAATE, Bulgarian agency of employment, ANOFM, CECOP, CIE, City of Zagreb, EDF, EFVET, EPR, FESE/EFSE, Groep Maatwerk, ILO, POM West-Vlaanderen, Regional Labour Office in Katowice, RREUSE, TUV Hellas.

 

Več o projektu in aktualnem dogajanju si lahko preberete na spodnji povezavi do spletne strani, ki je prevedena tudi v slovenščino: https://www.bwiseproject.eu/ 

 

 

V okviru objave poročila o razumevanju potreb uporabnikov (digitalnih) veščin v WISE partnerji B-WISE projekta delijo ugotovitve z objavo štirih kratkih člankov, v katerih si lahko več preberete o:  

 1. vrstah oseb, ki jih lahko srečamo v WISE
 2. scenarijih v WISE: produktivnih, socialnih in izobraževalnih WISE
 3. javni politiki za podporo WISE
 4. potrebah po (digitalnih) znanjih in tehnologijah v WISE

 

Konzorcij B-WISE je imel v dneh 9.-10. november 2023 srečanje v Parizu, kjer so se partnerji zbrali fizično in virtualno preko Zooma z namenom vpogleda dosedanjega dela in planiranja še zadnjega leta izvedbe projekta. V ospredju sestanka je bila tematika razvoja in implementacije strategije za razvoj spretnosti v WISE in trajnosti na nacionalnem nivoju.

Bwise srečanje v Parizu

 

V novembru 2023 je je Cene Štupar - CILJ, v okviru modula Podpora pri delu in zaposljivosti, izvedel dve pilotni izvedbi usposabljanja za delavce v WISE, ki pri delu potrebujejo podporo ali prilagoditve. V pilotu sta sodelovali dve socialni podjetji: Premiki iz Ljubljane in Radela iz Radelj ob Dravi. Tematike, ki smo jih v okviru modula izvedli na usposabljanju, so bile sestavljene iz štirih sklopov: 1. razvoj mehkih veščin za delo v raznolikih timih znotraj WISE, 2. ergonomija pri delu, 3. uporaba digitalnih orodij za boljšo delovno integracijo, 4. ocenjevalni intervju in razvojni pogovor.

Bwise Podpora pri delu 1   Bwise Podpora pri delu 2

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih