Dostopnost
 • Navigacija preko tipkovnice
 • Izključi animacije
Kontrast
 • Visok kontrast
 • Sivine
Besedilo
 • Povečaj pisavo
 • Pomanjšaj pisavo
 • Označi naslove
 • Označi povezave
 • Podčrtaj povezave
Zemljevid strani
Izjava o dostopnosti
Podrobno
Izvajanja enkratnega brezplačnega preizkusa znanja slovenskega jezika na podlagi programa »Slovenščina kot drugi in tuji jezik« na vstopni in osnovni ravni, sklop 13

Izvajanja enkratnega brezplačnega preizkusa znanja slovenskega jezika na podlagi programa »Slovenščina kot drugi in tuji jezik« na vstopni in osnovni ravni, sklop 13

Izvedba javnega naročila se financira iz Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) v višini 75 % upravičenih stroškov in proračuna Republike Slovenije oziroma sredstev Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov v višini 25 %, v okviru operacije: AM.SO2.1.4-01– Tečaji in izpiti iz slovenskega jezika za državljane tretjih držav in oseb z mednarodno zaščito.

                                       

 

Naročnik: Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov

Številka pogodbe: C1542-24-000077, sklop 13 (JN 430-41/2024)

Trajanje projekta: od 4. 6. 2024 do porabe sredstev oziroma najkasneje do 30. 6. 2026.

 

 

Tujci, ki niso državljani Evropske unije, ki nimajo statusa priznane mednarodne zaščite in ki:

v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje;

 

v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje, izdanega z veljavnostjo najmanj enega leta;

 

so družinski člani slovenskih državljanov ali državljanov EU, ki v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za prebivanje za družinskega člana, ne glede na dolžino prebivanja in dolžino veljavnosti dovoljenja za začasno prebivanje;

 

v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi priznane začasne zaščite v skladu z zakonom, ki ureja začasno zaščito razseljenih oseb ter ki jim je pristojna upravna enota izdala potrdilo o izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja iz slovenskega jezika kot to ureja zakonodaja,

so upravičeni do enkratnega brezplačnega izpita iz znanja slovenščine na vstopni, osnovni, višji ravni in ravni odličnosti.

Potrdilo vam izda na podlagi oddanega zahtevka pristojna upravna enota.

 

Ključne informacije

16. maja 2024 je stopila v veljavo »Uredba o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije«, ki prinaša določene spremembe:

 

 1. Če imate potrdilo z nazivom “Potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v programu učenja slovenskega jezika in za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika”, je na potrdilu označeno, da ste upravičeni do brezplačnega tečaja in brezplačnega izpita.
  Če ste “Potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v programu učenja slovenskega jezika in za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika” uveljavljali najprej za brezplačni tečaj, morate izvajalcu izpitov ob prijavi na izpit oddati tudi kopijo potrdila o udeležbi na brezplačnem tečaju.  
  • V tem primeru imate pravico do opravljanja prvega brezplačnega izpita v roku enega leta od zaključka brezplačnega tečaja. 
 2. Če imate potrdilo z nazivom “Potrdilo o izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika”, vam ob prijavi na izpit ni treba dokazovati udeležbe na brezplačnem tečaju. 
 3. Če imate potrdilo z nazivom “Potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem programu” morate za brezplačni izpit pridobiti na upravni enoti novo potrdilo z nazivom “Potrdilo o izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika”
  Potrdilo za brezplačni izpit lahko pridobijo tudi tujci, ki so se v preteklosti udeležili brezplačnega tečaja in niso dosegli 80% prisotnosti. 
 4. Kandidat lahko pristopi k izpitu tudi brez predhodno opravljenega brezplačnega tečaja. 
 5. Prijava na izpit je veljavna, ko oddate izvajalcu originalno potrdilo. 
 6. Kandidat ob prijavi določi raven izpita (A1, A2/B1) in izpolni prijavnico. 
 7. Izvajalec zainteresiranega kandidata hkrati z datumom preizkusa znanja seznani tudi z okvirnim potekom preizkusa znanja.
 8. Izpit se izvaja individualno in se opravlja samo v živo. 
 9. Preizkus znanja se lahko izvede v več različnih dnevih, vendar med njimi skupno ne sme biti več kot 7 dni razlike. 
 10. Zainteresirani kandidat prejme najkasneje v roku 30 dni od oddaje originalnega potrdila datum in lokacijo izvedbe izpita.   
 11. Datum izvedbe izpita ne sme biti daljši od 90 dni od oddaje originalnega potrdila.  
 12. Če želi kandidat opravljati izpit po 90 dnevnem roku, mora podpisati pisno soglasje.  
 13. Če izvajalec v roku 90 dni nima razpisanega izpitnega roka, kandidata seznani z izpitnimi roki v tem obdobju pri drugih izvajalcih. Izpitni roki vseh izvajalcev
 14. Če kandidat preizkus znanja opravlja samo delno in se za druge dele preizkusa znanja ni opravičil, se šteje, da je bil na neopravljenih delih neuspešen. 
 15. Če se kandidat ne odjavi od izpita najmanj dva delovna dneva pred izpitnim rokom, nima več pravice do brezplačnega opravljanja izpita. 
 16. Kandidat prejme potrdilo o uspešnem ali neuspešnem opravljanju preizkusa znanja. 
 17. Osebne podatke kandidatov naročnik in izvajalec zbirata, hranita in obdelujeta za namen izvedbe programa, v skladu z zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in na podlagi desetega odstavka 110. člena Zakona o tujcih in 60 in 61. člena Zakona o izobraževanju odraslih. 
  Pravni okvir: 106. člen Zakona o tujcih, Uredba o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije, 60. in 61. člen Zakona o izobraževanju odraslih, JN št. 430-41/2024, pogodba z UOIM št. C1452-24-000077.
 18. Nepismenost
  Kadar se oseba v skladu z Zakonom o tujcih sama izreče o svoji nepismenosti, izvajalec zanjo organizira izvedbo preizkusa znanja samo na govorni ravni. Kandidat ob prijavi izpolni posebno izjavo, ki jo lastnoročno podpiše. V tem primeru bo osebi po opravljenem izpitu izdano potrdilo o izpitu iz govornega sporazumevanja, na katerem bo pisalo, da se je za nepismeno osebo izrekla sama, kar pomeni, da potrdilo ne bo veljalo za npr. državljanstvo, ZRSZ, … 
  Pomembno:  
  Nepismeni prosilci za slovensko državljanstvo pridobijo ustrezno potrdilo oz. odločbo za opravljanje izpita iz znanja slovenščine na osnovni ravni za samo govorno sporazumevanje na upravni enoti (dokazila, ki jih pridobijo z matične šole oddajo na UE).   
  Nepismeni kandidati, ki jih na izpit na vstopni ravni napoti ZRSZ, pridobijo ustrezno napotilo na ZRSZ.  

 

Več informacij:

 

Brezplačno svetovanje in druge podporne oblike za vključevanje in učenje
(učna gradiva za samostojno učenje).

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obiskanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
S klikom na POTRDI soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh.Potrdi Več o piškotkih